Skip to Main Content
LibGuides

Guide för informationssökning

Val av källor

Oberoende om du gör sökningar i bibliotekets databas, internationella databaser eller på internet, blir du alltid tvungen att utvärdera sökresultaten och fundera över om du kan använda dem i ditt skrivarbete.
 

Källkritik

Vem har producerat informationen: en välkänd organisation eller en expert? Kan du kontrollera informationen från en annan källa? Se närmare under fliken Att utvärdera webbsidor.
 

Kännetecken för en vetenskaplig artikel

Vetenskapliga artiklar har vanligen en tydlig struktur. I början finns en sammanfattning som hjälper läsaren att avgöra om artikeln är lämplig. Den egentliga texten inleds med bakgrunden till den gjorda studien, sedan förklaras själva undersökningen, vilka forskningsmetoder som använts och vilka resultat som erhållits. I slutet av artikeln finns slutsatser och litteraturförteckning. Det språk som används är objektivt och innehåller många facktermer. Därtilll används ofta tabeller och diagram för att presentera forskningsresultaten.

I artikeln eller dess beskrivning finns dessutom närmare uppgifter om publikationen och författarnas akademiska bakgrund. Artikeln kan även innehålla nyckel- eller ämnesord som beskriver ämnet.

Source: NCSU Libraries: Anatomy of a Scholarly Article
 

Kännetecken för en vetenskaplig tidskrift

En vetenskaplig tidskrift innehåller vetenskapliga artiklar vilkas syfte är att rapportera om vetenskaplig forskning. En vetenskaplig artikel genomgår en kvalitetsgranskning (referentgranskning/peer reviewed-process) av oberoende expertis inom området innan den publiceras. 

Användning av källor

Tillgänglighet

Finns källan tillgänglig i fulltext? Kan du ladda ner texten direkt från nätet eller hämta boken på biblioteket? I fulltextdatabaser är artiklarna ofta tillgängliga för direkt nedladdning.

Om du inte får fram vad du söker via Finna, på internet eller vid de övriga biblioteken i närområdet, kan du vända dig till Tritonias fjärrlåneservice. Fjärrlåneservicen kan beställa in materialet som lån eller kopior.
 

Akademisk läsning

Det lönar sig att utveckla sin egen akademiska läskunnighet eftersom det kan finnas många potentiella källor och en del av dem på främmande språk. Vid läsning av akademiska texter lönar det sig att använda olika lässtrategier för att spara tid. Du kan till exempel först ögna genom texten för att hitta avsnitt som är värda att läsa närmare, skanna av texten för att hitta svar på frågor om vad, vem och när, fokusera på de viktigaste punkterna och syftet med texten eller läsa texten kritiskt.

Källa och mer information om att läsa vetenskapliga texter Akateemisten tekstien lukeminen (fin) och Academic skills - reading (eng). Mera information om akademisk läsning och olika lässtrategier och Läsa akademisk text.
 

Etik

När du använder de källor du hittar i ditt skrivarbete, bör du ta hänsyn till den etiska användningen av kunskap genom att följa god vetenskaplig praxis. Mot vetenskaplig praxis är exempelvis att förvränga, plagiera eller förfalska. För mera information, kolla publikationen God vetenskaplig praxis och handläggning av misstankar om avvikelser från den i Finland 2012.
God forskningspraxis inkluderar även att hänvisa till källor som använts och att noga uppgöra en källförteckning, med andra ord en lista med referenser. Följ också din egen högskolas skrivanvisningar.

Publikationsforumet (JUFO)

Publikationsforumet är en av det finländska vetenskapssamfundet genomförd nivåindelning av publiceringskanaler, som stöder forskningens kvalitetsbedömning.
Länk till JUFO-portelen.

Nyttiga termer

Öppen vetenskap

Främjande av öppna verksamhetsmodeller för vetenskap och forskning. Forskningsmaterialet är öppet tillgängligt när det är fritt att använda, vidareutnyttja och distribuera. Läs mera om öppen vetenskap här.

Disinformation

Avsiktligt spridande av falsk information i syfte att påverka och vilseleda människors åsikter.

Misinformation

Oavsiktligt skapande och spridning av falsk eller vilseledande information utan onda avsikter.

Emargo

Publikationsfördröjning innebär att exempelvis det senaste årets nummer av en e-tidskrift inte finns att tillgå som fulltext i en viss databas. Fördröjningen är vanligtvis ett år. Det lönar sig att kontrollera om det senaste numret av tidskriften finns som fulltext i en annan databas.

Referentgranskning

En vetenskaplig artikel genomgår en kvalitetsgranskning av oberoende expertis inom området innan den publiceras. Detta är en kontrollfunktion som ska garantera det vetenskapliga dokumentets kvalitet och status. På engelska används termen peer review.

Saavutettavuusseloste Tillgänglighetsutlåtande