Att söka information kan kännas diffust men arbetet blir mer hanterbart när man ser det som en process och delar upp i mindre delar. Du sparar tid och får bästa möjliga resultat genom att planera din informationssökning på förhand.
Informationssökning börjar med att definiera informationsbehov och sökämne och fortsätter med idéer om centrala sökord. Därefter väljer du lämpliga söktekniker och informationskällor. Om du inte hittar det du behöver, gå tillbaka till föregående steg för att finslipa din sökning. Efter att ha hittat materialet bedömer du dess användbarhet och tillförlitlighet samt använder det etiskt.
Vid informationssökning kan du använda olika sökstrategier beroende på det aktuella behovet av information.
För att bekanta dig med ämnet i början av sökprocessen är enkel sökning ett snabbt och smidigt sätt.
Bläddra bland resurser enligt ämne eller område, exempelvis i bibliotekskatalogen eller i det egna ämnets databaser.
När du hittar en bra källa kan söka flera relevanta källor med hjälp av dokumentets ämnesord, länkar, författare mm. Nyare publikationer kan sökas i databaser med referensinformation, det vill säga söka efter källor som hänvisar till ett dokument som du har hittat.
En omsorgsfull gjord sökning som görs med särskilda kriterier i databaser som täcker ditt ämne. Sökningarna dokumenteras för att vara enkla att upprepa. Systematisk informationssökning dras nytta av i litteraturöversikter, men man kan använda sig av metoden alltid när man vill hitta heltäckande relevanta källor.