Då du har listat de sökord och ämnesord som beskriver ditt ämne skapar du en sökfråga. Sedan väljer du informationskällor för din sökning.
Du kan skapa sökfrågor genom att använda olika söktekniker så som Boolska operatorer (AND, OR, NOT), trunkerings- och ersättningstecken eller frassökning. Sök med olika slags sökfrågor för att få bästa möjliga sökresultat.
De booleska operatorerna AND, OR och NOT används för att kombinera sökord. De skrivs alltid med versaler och på engelska. Vanligen behöver man dock inte skriva ut dem, utan de finns färdigt i många databaser mellan sökfälten. Observera att i Finna tolkas mellanslag mellan orden som AND och en sökning kombinerar automatiskt då alla sökord.
AND-operatorn ger sökresultat som innehåller ALLA sökord som skrivits in. Om du vill hitta forskning som handlar om attityder till förnybar energi söker du så här: renewable energy AND attitudes
OR-operatorn ger sökresultat som innehåller ett eller flera av de sökord som skrivits in. I allmänhet används OR för att kombinera synonymer: Green OR renewable OR sustainable
NOT-operatorn utesluter helt sökresultat med ett oönskat sökord. Var uppmärksam när du använder NOT-operatorn, för det är lätt att missa relevanta träffar!
Man kan även använda flera booleska operatorer i en och samma sökning. Prioritetsordningen för de booleska operatorerna är NOT, AND, OR. Sökprogrammet kombinerar alltså först de sökord som NOT står emellan, därefter de sökord som AND står emellan och sist de sökord som OR står emellan. Ändra prioritetsordningen genom att använda parenteser (). Sökmotorn bearbetar då först det sökargument som står inom parentes och kombinerar först därefter parenteserna med varandra. Parenteserna kan också innehålla fraser.
Huvudregeln är att det alltid lönar sig att använda parenteser när man skriver in flera sökoperatorer i samma sökargument.
Genom att trunkera sökordet får du också med ordets böjningsformer och sammansatta ord. Sökordet har samma början men olika slut. De vanligaste trunkeringstecknen är, beroende på databas, * eller ?. Kontrollera i databasens instruktioner vilket tecken som ska användas.
Många databaser (bl.a. Proquests) använder automatisk trunkering, vilket innebär att sökmotorn automatiskt söker även på ordets böjningsformer. Däremot måste du t.ex. i biblioteksdatabaserna (TRIA, Melinda) trunkera sökordet själv.
Med ett ersättningstecken kan du ersätta ett eller flera tecken/bokstäver i sökordet. Ersättningstecknet är praktiskt framför allt om det finns flera korrekta skrivsätt för ett sökord. Ersättningstecknen varierar från databas till databas, kolla alltid instruktionerna.
Fraassökning används när man söker efter ett begrepp som består av två eller flera ord. Genom att skriva citattecken runt begreppet är orden i just den ordningen och formen i sökresultatet. Långa meningar är inte fraser eftersom de kan vara alltför detaljerade för sökmotorer och databaser att hitta. Enskilda ord är inte heller fraser, men däremot ord med bindestreck
Böcker, tidskrifter, uppslagsverk, standarder, statistik, lagar, patent, databaser, informationskällor på webben, sakkunniga – det finns många källor till information.
Det är till stor hjälp vid informationssökningen om man känner till de centrala informationskällorna inom sitt vetenskapsområde. Publikationskulturer och -praxis skiljer sig mellan olika grenar. Inom de s.k. hårda vetenskaperna är internationella refereegranskade tidskrifter centrala, medan inhemska böcker och tidskrifter är viktigare inom humaniora och samhällsvetenskaper.
Det viktigaste är att du väljer och hittar lämpliga källor för just ditt behov och lär dig känna de viktigaste databaserna inom ditt område. Tänk ändå på att du ibland kan hitta relevant material också i en källa som inte direkt berör ditt vetenskapsområde!
I Tritonia-Finna hittar du licensierade och öppna e-resurser samt bibliotekets tryckta samlingar. Licenserna för e-resurserna är högskolevisa och används med högskolans användarnamn. Välj därför alltid egna högskolans Finna för att få åtkomst till e-resurserna.
I Tritonia-Finna | Novia riktas sökningen till de e-resurser som yrkeshögskolan skaffat, fria resurser samt tryckt material i biblioteket. En avgränsning till Artiklar och övriga internationella e-resurser utesluter tryckta källor från sökresultatet och du får främst artiklar i träfflistan. För att göra mera precisa sökningar lönar det sig att gå direkt till databaserna du kan då använda specifika avgränsningsmöjligheter samt databasens ämnesordlistor.
Sök också direkt i databasen i stället för i Finna när du gör en bredare, systematisk litteraturöversikt.
Läs mera om olika Finnavyer i Guide för informationssökning.
När du söker information direkt på webben, får du inte tillgång till allt material. På webben finns dock mycket open access, det vill säga fritt tillgängligt material. Källkritik är särskilt viktigt när det gäller informationssökning på webben! Läs mera i denna guide.
I Tritonia-Finna kan man söka licensierade och öppna e-resurser samt bibliotekets tryckta samlingar. Licenserna för e-resurserna är högskolevisa och används med högskolans användarnamn. Välj därför alltid egna högskolans Finna för att få åtkomst till e-resurserna.
Fulltextdatabaser innehåller förutom referenser även materialet (artiklarna) i sin helhet (fulltext).
Referensdatabaser innehåller referenser, som hänvisar till var artikeln är publicerad, samt eventuellt abstrakt, men inte nödvändigtvis själva artikeln, som då behöver lokaliseras på annat håll. Artikeln kan finnas tillgänglig i någon annan av de databaser som din högskola har tillgång till.
Citeringsdatabaser innehåller uppgifter om källhänvisningar mellan artiklar. Hur många hänvisningar till artikeln finns det och vem har hänvisat till den?
OBS! De flesta databaser är hybrider av fulltext- och referensdatabaser. En del av tidskrifterna/artiklarna finns tillgängliga i fulltext men inte alla artiklar som ingår i databasen.