Öppenhet är en viktig del av vetenskap och öppen publicering av forskningsresultat och data främjar synligheten och spridningen. Referenser till publikationer och forskningsdata är en del av forskarens akademiska meriter. Att vara öppen med forskningsprocessen och metoderna ökar också forskningens synlighet. Synlighet öppnar upp för nya möjligheter till samarbete mellan forskare.
Öppen vetenskap är ett paraplybegrepp som syftar på en rörelse som främjar öppna verksamhetsmodeller i vetenskap och forskning. Öppen vetenskap har blivit ett internationellt framträdande sätt att främja vetenskap och forskning samt deras samhälleliga genomslag.
Läs mera på sidan Öppen vetenskap och i Tritonias LibGuide Open Access.
Öppen vetenskap strävar efter att göra vetenskaplig information tillgänglig och återanvändbar för alla. Forskningsresultat sprids därmed effektivare bland forskare, beslutsfattare och medborgare. Öppnandet av kunskap leder till större användning och därmed till innovation, välbefinnande och tillväxt, eftersom vetenskapliga forskningsmetoder snabbt utvecklas och expanderar till nya områden när de är fritt tillgängliga för alla och kan utvecklas.
Medborgarforskning är vetenskaplig forskning som helt eller delvis utförs av personer utanför forskningssamfundet som aktörer, inte som föremål för forskningen. Medborgarforskning har ett tydligt vetenskapligt mål. Inom ansvarsfull medborgarforskning är det viktigt att personerna inte är föremål för forskningen utan författare av den. Man behöver inte vara en erfaren forskare för att delta i forskningen. Medborgarforskning kan också kallas inkluderande vetenskap, gruppinriktad vetenskap eller medborgarobservation.
Öppenhet har alltid varit en del av ansvarsfull forskning. Vad som menas med öppenhet har dock snabbt förändrats. Nya digitala verktyg och samhällets förväntningar skapar möjligheter, men sätter samtidigt press på forskarsamfundet att öka vetenskapens öppenhet och förnya de sätt på vilka forskning överhuvudtaget utförs, resultat sprids och forskare får erkännande.