Skip to Main Content
LibGuides

Ansvarsfull forskning

Varför tillgänglighet är viktigt

Tillgänglighet handlar om att göra digitala tjänster så lätta att använda för så många som möljligt. Organisationer inom högre utbildning är förpliktade att producera tillgängligt material. Tillgänglighet är lätt att uppnå i många program. Att skapa alternativa texter för bilder, videor och ljud är den vanligaste svårigheten. 

En tillgänglig fil och webbsida är också lätta att hitta och lättåtkomlig vilket ökar möjligeterna till medborgarforskning.

Tillgänglighetskriterier

WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) 2.1 innehåller 49 lagstadgade kriterier. Riktlinjerna är organiserade enligt fyra principer: möjlig att uppfatta, hanterbar, begriplig och robust. WCAG 2.2 publicerades i slutet av 2023 och ändringarna i den kommer att bli krav i lagen.

Framgångskriterier har definierats för varje riktlinje. Det finns kriterier på tre nivåer: A, AA och AAA. Lagen om tillhandahållande av digitala tjänster kräver att tjänster producerade av bland andra myndigheter, universitet och högskolor ska uppnå minst nivå A och AA.

Tillgängligt undervisningsmaterial

När du utformar undervisningsmaterial är det bra att överväga dessa punkter:
 
  • Strukturera texten genom att t.ex. använda rubriker med rubrikstilar, placera det viktigaste i början och skriva korta stycken samt göra upp listor
  • Lägg till alternativa texter till video-, diagram- och bildinnehåll
  • Erbjuda innehåll i olika format: förutom text, exempelvis infografik

Tillgängliga examensarbeten

Kraven i lagen om digitala tjänster gäller för examensarbeten. Det är högskolans ansvar att ge vägledning om tillgänglighet i examensarbeten och tillgängliga mallar.

Tillgängliga publikationer

Högskolornas publikationsserier måste vara tillgängliga. Det är på författarens ansvar att följa respektive series riktlinjer för publicering och skapa alternativa texer till bilder.

Lagen om digitala tjänster utvidgades till att omfatta kommersiella förlag och år 2025 bör publikationer från andra förlag också vara tillgängliga. Utgivare utanför EU har också egna tillgänglighetskrav, till exempel i USA ställer The Americans with Disabilities Act (ADA) sina egna krav. Läs alltid utgivarens riktlinjer noggrant.

Mera information

Instruktioner

Lagar och direktiv

Högskolorna har förbundit sig till riktilinerna för öppen vetenskap

Vasa universitets logo

 

 VAMK-logo 


 Novia-logo

Saavutettavuusseloste Tillgänglighetsutlåtande