Skip to Main Content
LibGuides

Ansvarsfull forskning

Vad är upphovsrätt?

Upphovsrätten ger upphovsmannen ensamrätt att bestämma hur materialet används. För att ett resultat av skapande arbete ska få skydd som verk måste det nå verkshöjd, dvs. vara originellt och självständigt.

Upphovsrätten skyddar det självständiga och originella uttrycket av idéer, information, teorier eller principer i verket, men inte själva idéerna, informationen, teorierna eller principerna. Upphovsrätten uppstår automatiskt i samma stund som verket skapas. Upphovsmannen behöver inte publicera, offentliggöra eller registrera verket eller använda Copyright-märkning (©).

Lärare

Utskrift med Kopiostos kopieringslicens

En lärare får skriva ut högst 20 sidor från en digital källa. Utskriften får i sin tur fotokopieras i så många exemplar som behövs för undervisningen.

Kopiering

En lärare får fotokopiera högst 20 sidor men maximalt 50 % av en publikation åt en och samma studerande under en termin.

OBS! Arbets-, övnings- eller facitböcker får inte fotokopieras i undervisningssyfte.

Digital kopiering

En lärare får i undervisningssyfte:

  • skanna högst 20 sidor men maximalt 20 % av en publikation åt en studerande
  • skanna en hel vetenskaplig artikel ur en vetenskaplig tidskrift
  • kopiera högst 20 sidor upphovsrättsskyddat material från det öppna internet
  • förmedla materialet via e-post eller ett slutet nätverk (t.ex. Moodle) till sina studerande

OBS! Arbets-, övnings- eller facitböcker får inte skannas i undervisningssyfte

OBS! Denna licens tillåter inte redigering av bilder eller texter, inte ens för tillgänglighetsändamål. Tillstånd måste alltid erhållas från rättighetsinnehavaren.

Kopiostos rapporteringstjänst

lärare uppmuntras att rapportera material som kopierats, skannats, trycks eller kopierats från webben med hjälp av Kopiostos ©-info rapportering. Detta gör det möjligt för Kopiosto att fördela ersättning till upphovsrättsinnehavarna.

Lärares upphovsrätt till eget material

Lärare har rätt till upphovsrätt till undervisningsmaterial som de själva har producerat och som överskrider tröskeln för ett verk, det vill säga är självständigt och originellt.

Studerande

Scanning och kopiering för privat bruk

Det är tillåtet att scanna eller kopiera några exemplar av ett offentliggjort verk (t.ex. en bok eller en tidskrift) för privat bruk liksom för studier eller hobbyer. Med privat bruk menas familjen och de närmaste vännerna. Kopian får inte användas senare för andra ändamål.

Digitalt material

Att någonting finns på nätet betyder inte att man automatiskt får använda det fritt. Om du t.ex. lägger ut en bild på din egen hemsida får ingen annan kopiera bilden och använda den utan lov. Däremot är det tillåtet att länka till fritt tillgängligt material på nätet.

Så här undviker du att bryta mot upphovsrätten när du vill använda material från nätet

  1. Kontakta upphovsmannen och be om lov

  • Tips! Om du har en bild som du inte vet upphovsmannen till kan du göra en omvänd bildsökning med hjälp av Google genom att gå till https://images.google.com/ och klicka på kamerasymbolen. Där kan du antingen klistra in en webbadress till en bild eller så laddar du upp en bild från datorn. Google söker då efter hemsidor där bilden förekommer och ger även förslag på liknande bilder.
  1. Sök enbart efter öppet material som är licensierat med en Creative Commons-licens

Upphovsrätt för bilder

Foton

Upphovsrätten för ett normalt fotografi är 50 år. Om fotografiet är oberoende, originellt och kreativt är upphovsrätten 70 år. Fotografen har vanligtvis upphovsrätten, förutom tidnings- eller arkivfoton. Bilderna får inte kränka någons integritet: bestämmelser om integritetsskydd, yttrandefrihet och personuppgifter.

Förklarande ritning

Diagram, diagram, kemiska strukturformler eller ritningar av matsmältningssystemet är till exempel saker som är svåra att uttrycka i ord. Ritningen är ett resultat av mekaniskt arbete, tillverkat av en modell.

För att få upphovsrätt måste ritningen vara så oberoende och ursprunglig att ingen annan skulle komma med exakt samma slutresultat. Ett diagram kan inte skyddas av upphovsrätt om någon annan kan komma med en liknande bild. Ritningen kan dock innehålla andra upphovsrättsskyddade element, till exempel logotyper eller utgivarens grafik.

Rätt att citera

Citaträtten kan utnyttjas om bildens användningsändamål scientific or critical purposes, men endast under vissa förutsättningar:

  • Det citerade verket måste ha offentliggjorts på ett lagligt sätt
  • Du citerar enligt god sed.
  • Du citerar endast i nödvändig och motiverad omfattning.

Citaträtt finns inte i undervisningsmaterialet.

Artificiell intelligens

Bilder som produceras av AI är har ingen upphovsrätt, men det är svårt att säga hur mycket en person har påverkat bilden. Det finns en risk för upphovsrättsintrång eftersom upphovsrättsskyddade verk har använts för att undervisa AI.

Läs mera om upphovsrätt

Högskolorna har förbundit sig till riktilinerna för öppen vetenskap

Vasa universitets logo

 

 VAMK-logo 


 Novia-logo

Saavutettavuusseloste Tillgänglighetsutlåtande