Systemaattinen tiedonhankinta on olennainen osa tutkimusprosessia. Aikaa säästyy, kun tiedonhaku on hyvin suunniteltu. Hyvin suunnitelluilla hauilla saa tehokkaasti karsittua aiheeseen kuulumattomat tulokset pois. Tiedonhankintaprosessi koostuu seuraavista vaiheista:
Lisää tietoa tiedonhankintaprosessin eri vaiheista löytyy Tiedonhaun-oppaasta. Katso myös kirjaston muut LibGuides-oppaat.
Tukea tiedonhakuun saa ottamalla yhteyttä kirjaston tietopalveluun (Kysy kirjastolta / Varaa tiedonhaun ohjausaika). Opinnäytteen kirjoittajat ovat myös tervetulleita osallistumaan viikottain järjestettävään Drop in opinnäytetyöpajaan.
Löytämäsi tieto tulee aina arvioida ja siihen tulee suhtautua lähdekriittisesti. Tiedon arviointi on myös oleellinen osa tiedonhankintaprosessia. Alla olevien kysymysten avulla voit arvioida lähteen luotettavuutta ja käytettävyyttä.
Vertaisarviointi, peer review- tai referee-menettelyprosessi, on tieteen oma laadunvarmistuskeino. Tutkimustuloksia julkaiseva lehti pyytää tieteenalan asiantuntijoita suorittamaan ennakkoarvioinnin julkaistavaksi tarjottujen artikkelien tieteellisestä julkaisukelpoisuudesta ja laadusta.