Tiedonhankinta saattaa tuntua epämääräiseltä, mutta urakka helpottuu, kun sitä ajattelee prosessina ja paloittelee sen pienempiin osiin eli vaiheisiin. Säästät aikaa ja pääset parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen, kun suunnittelet tiedonhakua etukäteen.
Tiedonhaku alkaa tiedontarpeen ja hakuaiheen määrittelystä ja jatkuu keskeisten hakusanojen ideoinnilla. Tämän jälkeen valitset sopivat hakutekniikat ja tiedonlähteen. Mikäli et löydä tarvitsemaasi, palaa edellisiin vaiheisiin hiomaan hakuasi. Löydettyäsi aineistoa, arvioit sen hyödyllisyyden ja luotettavuuden sekä käytät sitä eettisesti.
Tiedonhankinnassa voi käyttää erityyppistä hakustrategiaa riippuen sen hetkisestä tiedontarpeesta.
Nopeilla, yksinkertaisilla hauilla tutustut aiheeseen, sopii erityisesti hakuprosessin alkuun.
Selaat aineistoa aiheen tai alan mukaan esim. kirjastotietokannassa tai oman alasi tietokannassa.
Hyvän lähteen avulla voit etsiä lisää relevantteja lähteitä hyödyntämällä ko. dokumentin lähdeluetteloa, asiasanoja, tekijöitä jne. Uudempia julkaisuja voi hakea viittaustietoja sisältävistä tietokannoista eli etsiä lähteitä, joissa viitataan löytämääsi dokumenttiin.
Huolellisesti suunniteltu haku, joka tehdään tietyin kriteerein ko. alan tietokannoista kattavien tulosten löytämiseksi. Haut dokumentoidaan, jotta ne olisivat helposti toistettavissa. Systemaattista tiedonhakua hyödynnetään kirjallisuuskatsauksissa, mutta tapaa voi käyttää aina kun haluaa löytää kattavasti relevantteja lähteitä.