Skip to Main Content
LibGuides

Tiedonhaun opas

Opas tiedonhankinnasta ja verkkotiedonhausta

Hyvä tietää hakukoneista

Yksikään hakukone ei löydä kaikkea

Hakukoneet, kuten esim. Google tai Bing, indeksoivat vain pienen osan verkon sisällöstä, loput eli syväverkoksi kutsuttu osuus on hakukoneiden ulottumattomissa. Myös osa akateemisista aineistoista on hakukoneiden ulottumattomissa, sillä maksullisiin aineistoihin on pääsy rajattu erilaisten käyttöoikeuksien perusteella.

 

Hakukoneet ovat kaupallisia yrityksiä

Hakukoneet ovat kaupallisia yrityksiä, jotka saavat tulonsa hakutulosten yhteydessä esitettävistä mainoksista ja niihin kohdistuvista klikkauksista sekä käyttäjistä keräämästään datasta.

 

Hakutulokset ovat yksilöllisiä

Hakutuloksia personoidaan mm. kielen, sijainnin ja hakuhistorian perusteella, joten kaksi eri henkilöä voi saada hyvinkin erilaisen tuloksen samalla haulla. Välttääksesi yksilöidyn haun, tyhjennä selaimen välimuisti ja evästeet tai käytä yksityistä selainikkunaa (incognito).

 

Hakutulokset muuttuvat

Hakukoneiden antamat tulokset muuttuvat nopeasti, sillä sisällöt verkossa päivittyvät jatkuvasti ja hakurobottien kriteerit muuttuvat. Jos haluat varmistaa tietyn verkkosivun löytyvyyden, arkistoi se omalle koneelle.

 

Hakulauseketta parannellaan

Hakukoneet muokkaavat käyttäjän hakua aina jonkin verran käyttäjän sitä huomaamatta: samankaltaiset sanat tunnistetaan ja lisätään hakuun ja kirjoitusvirheiksi tulkitut sanat korjataan toiseen muotoon. Esimerkiksi Google tarjoaa mahdollisuutta kirjaimelliseen hakuun, joka laittaa automaattikorjaukset pois päältä: Työkalut > Kaikki tulokset > Kirjaimellinen.

 

Hakualgoritmit määrittävät paremmuusjärjestyksen

Automaattiset hakualgoritmit määrittävät hakutulosten järjestyksen. Tuloksia järjestetään monimutkaisten, mm. sivujen suosituimmuuteen ja linkkien määrän perustuvien periaatteiden mukaan. Esimerkiksi Wikipedia nousee yleensä korkealle hakutuloksissa sen vuoksi, että sen artikkelit sisältävät paljon linkkejä ja niihin linkitetään paljon verkossa. Hakualgoritmeja testataan käyttäjillä ja hienosäädetään jatkuvasti, mikä osittain selittää samalla haulla saatavia eri tuloksia.

World Wide Web ja Deep Web

Vain pieni osa internetin sisällöistä on hakukoneiden ulottuvissa. Loput sisällöt ovat osa näkymätöntä verkkoa eli deep webiä, jonka sisältöjä hakukoneet eivät pääse indeksoimaan. Deep webin sisältöjä on mm. rekisteröitymistä vaativat palvelut, kuten akateemiset lisenssitietokannat.

Kuva deep webin sisällöistä
Original photo: Uwe Kils

Saavutettavuusseloste Tillgänglighetsutlåtande