Kun olet määritellyt hakuaiheesi, listaat seuraavaksi aihettasi kuvaavia keskeisiä käsitteitä ja sanoja. Voit tehdä esimerkiksi käsitekartan, joka auttaa hahmottamaan käsitteiden/sanojen välisiä suhteita ja siten aihettasi kokonaisuutena. Hakusanoilla on tärkeä merkitys tiedonhaun onnistumisessa, joten niitä kannattaa harkita tarkkaan.
Voit hakea tietoa millä tahansa itse keksimälläsi aihettasi kuvaavalla termillä, jolloin pystyt hyödyntämään myös alasi uusinta terminologiaa. Ideoinnissa auttavat myös mm. hakuteokset, teoriakirjallisuus, erikoissanakirjat ja artikkelit. Vapailla hakusanoilla pystyt hakemaan monipuolisesti eri tietokannoissa, mutta tällöin hakutulosten määrä voi olla hyvinkin suuri ja joukossa voi olla myös paljon epärelevantteja hakutuloksia.
Tiedonhaussa kannattaa hyödyntää myös asiasanoja. Tietokantojen aineistoja kuvaillaan yleensä asiasanoilla, jotka on otettu asiasanastosta. Asiasanastojen perusperiaate on, että yksittäisestä ilmiöstä käytetään tiettyä termiä tietyssä muodossa. Kun haet tietokannassa samoilla asiasanoilla kuin mitä on käytetty aineiston kuvailuun, saat luonnollisesti osuvampia ja määrällisesti vähemmän hakutuloksia.
Asiasanastot ovat usein tietokantakohtaisia. Kannattaa siis tarkistaa onko tietokannalla oma asiasanastonsa ja käyttää siitä löytyviä asiasanoja hakemiseen. Jos omaa hakusanaa ei löydy asiasanastosta ollenkaan, se yleensä johdattaa siinä tietokannassa käytettävään termiin eli asiasanaan. Asiasanastoja kutsutaan tietokannoissa nimillä Tesaurus, Thesaurus, Subject Headings, Subject Terms ja Subjects.
Asiasanastoissa on listattu asiasanalle laajempia, suppeampia ja rinnakkaisia käsitteitä. Nämä käsitteet ovat samaan aihepiiriin liittyviä muita asiasanoja ja havainnollistavat eri sanojen välisiä suhteita. Asiasanastoista löytyvien termien avulla pystyt siis jäsentämään hakuaihettasi ja ideoimaan lisää sopivia hakusanoja.
Useimmat tietokannat ovat englanninkielisiä, joten kannattaa kääntää hakusanoja, esim. MOTin tai muiden sanakirjojen avulla. Huomioi myös lyhenteet ja hyödynnä tarvittaessa synonyymisanakirjoja. Lisäksi eri tekoälykielimalleja, kuten ChatGPT ja Copilot, voi käyttää hakusanojen ideointiin.