Skip to Main Content
LibGuides

Vastuullinen tutkimus

Tutkijan opas vastuulliseen ja avoimeen tieteeseen

Julkaisujen avoimuus

Tutkimusjulkaisujen avoimella saatavuudella (myös avoin julkaiseminen, eng. open access) tarkoitetaan sitä, että tutkimusjulkaisut ovat luettavissa verkosta ilmaiseksi ja esteettömästi. Avoimien julkaisuiden kautta tutkimuksen lopputulokset saadaan mahdollisimman nopeasti mahdollisimman monen käyttäjän ulottuville. Lähde: https://avointiede.fi/fi/asiantuntijaryhmat/julkaisujen-avoimuus

Kirjoittajamaksu on maksu, jonka avoimesti saatavilla olevan julkaisun kustantaja voi periä artikkelista (APC-maksu, Article Processing Charge) tai kirjasta (BPC-maksu, Book processing Charge).

Avoimessa julkaisemisessa on suositeltavaa hyödyntää FinELibin neuvottelemien tiedelehtisopimuksiin sisältyviä open access -etuja, joilla vastaava kirjoittaja voi julkaista artikkelinsa avoimena joko ilman kirjoittajamaksua tai alennetulla kirjoittajamaksulla. Ehdot kirjoittajamaksuetujen saamiseksi ja kustantajien prosessit vaihtelevat. Lue lisää FinElibin sivuilta: Finelib, käytä OA-etuja.

Rinnakkaistallennus

Rinnakkaistallennus (self-archiving, parallel publishing ja green open access) tarkoittaa julkaisun tai sen käsikirjoitusversion tallentamista kustantajan luvalla joko tieteenalakohtaiseen julkaisuarkistoon tai organisaation omaan julkaisuarkistoon. Rinnakkaistallennus lisää tutkimuksen näkyvyyttä, saatavuutta ja vaikuttavuutta. Rinnakkaistallenteet linkitetään julkaisujen tietoihin kansalliseen Tiedejatutkimus.fi -palveluun.

Mikäli lopullinen julkaisu ei ole avoimesti saatavilla kustantajan palvelussa, rinnakkaistallennetaan julkaisun hyväksytty käsikirjoitusversio (final accepted manuscript, author accepted manuscript, postprint) kustantajan ehtojen mukaisesti huomioiden mahdollisen embargoajan. Useat rahoittajat edellyttävät, että vertaisarvioidut julkaisut rinnakkaistallennetaan julkaisuarkistoon, joka takaa julkaisun pitkäaikaisen säilytyksen ja ilmaisen avoimen saatavuuden.

Tarkista aina rinnakkaistallennuksen ohjeet Sherpa/Romeo-palvelusta, johon on koottu perustiedot kustantajien ja yksittäisten lehtien rinnakkaistallennusoikeuksista.

Julkaisukanavan valinta tieteelliselle artikkelille

Artikkelin julkaisukanavan valintaan on tärkeä kiinnittää huomiota varsinkin, jos julkaisukanava on ennestään tuntematon. Open Access -lehtien luotettavuutta voidaan arvioida samalla tavalla kuin perinteisiä tieteellisiä julkaisuja. Huomioitavia seikkoja ovat esimerkiksi:

  • Kuinka kustantajan yhteystiedot on ilmoitettu verkkosivuilla?
  • Onko julkaisukanavalla ISSN-numero?
  • Löytyykö lehden tietoja eri lehtiluetteloista, esim, DOAJ, JUFO, SJR - Scimago Journal & Country Rank, FT50, SNIPAJG, Sherpa Romeo
  • Rinnakkaistallentamisen mahdollisuus / embargo
  • Ovatko oman alasi tutkijat julkaisseet ko. lehdessä?
  • Jo julkaistujen artikkeleiden laatu ko. lehdessä
  • Lehden vertaisarvointimenettely
  • Lehden toimitusneuvoston kokoonpano
  • Onko lehti indeksoitu oman alansa keskeisiin tietokantoihin (esim. Web of Science ja Scopus)?

Muista varoa rahastusmielessä liikkeellä olevia huijarikustantamoita.

Think - Check - Submit valaisee selkeällä tavalla kirjoittajan vastuusta aina valita parhaan julkaisukanavan omalle artikkelille. Video aiheesta alla.

Tieteellisten julkaisujen arviointi

Tutkimustoiminnan ja tuotettujen julkaisujen arviointia tehdään yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa muun muassa yliopistojen hallinnon, yksittäisten tutkijoiden ja ulkoisten arvioijien toimesta. Tieteellisiä julkaisuja, kirjoittajia ja viittauksia määrällisin menetelmin tutkivaa tieteenalaa kutsutaan bibliometriikaksi.

Tritonian bibliometriset palvelut

Lue lisää Tieteellisten julkaisujen arvioinnin oppaasta, joka esittelee keskeiset tutkimuksen arvioinnin työkalut, kertoo mistä impact factorit ja h-indeksit löytyvät sekä listaa tutkijaprofiilit- ja verkostot.

Julkaisupalvelut

Julkaisutietojen keruu ja rinnakkaistallennus

Vaasan ammattikorkeakoulu

Justus-julkaisutietojen tallennuspalvelu sekä julkaisujen rinnakkaistallennus Theseus-julkaisuarkistoon.

Vaasan yliopisto

SoleCRIS-tutkimustietojärjestelmässä julkaisujen tarkistusprosessi sekä julkaisujen rinnakkaistallennus Osuva-julkaisuarkistoon.

Yrkeshögskolan Novia

Justus-julkaisutietojen tallennuspalvelu sekä julkaisujen rinnakkaistallennus Theseus-julkaisuarkistoon.

Julkaiseminen omissa sarjoissa

Vaasan ammattikorkeakoulun julkaisusarjojen julkaisut

julkaisut(a)vamk.fi
Ohjeet (Libguides)

Vaasan yliopiston julkaisusarjojen julkaisut

julkaisut(a)uwasa.fi
Ohjeet ja pohjat (Libguides)

Yrkeshögskolan Novian julkaisusarjojen julkaisut

Ohjeet Novian intrassa (vaatii kirjautumisen)

Tutkimusaineiston julkaiseminen

Ohjaus tutkimusdatan ja metadatan julkaiseminen kansallisissa tai kansainvälisissä data-arkistoissa:
tritoniaresearch(a)uwasa.fi

Saavutettavuusseloste Tillgänglighetsutlåtande