Tieteellisessä yhteisössä teorioiden esittäminen ja väitteiden vahvistaminen pohjautuu tieteelliseen työhön ja muiden tutkijoiden aikaisempiin tutkimuksiin. Lähdeviittaus kertoo mistä alkuperäinen ajatus löytyy ja ohjaa etsimään tarkemmat tiedot lähdeluettelosta. Jokainen lähde, johon tekstissä on viitattu, mainitaan lähdeluettelossa. Jokaisesta lähdeluettelossa mainitusta lähteestä tulee olla viittaus tekstissä.
Pääsäännöt:
Viitteidenhallintaohjelman avulla voit pitää kirjallisuusviitteesi sekä tallessa että järjestyksessä. Voit myös valita käytettävän viittaustyylin kuten APA, Chicago, MLA, Harvard jne. Viitteidenhallintaohjelmaksi suosittelemme ilmaisversiota Mendeleystä tai Zoterosta, koska molemmat toimivat hyvin Microsoft Word -ohjelman kanssa.
Viitteidenhallintaohjelmien valinnassa pitää olla tarkka, että noudattaa oman korkeakoulun suositeltuja ohjelmia tietoturvasyistä.
Ohjelma kerää ja tallentaa haluamasi julkaisun viitetiedot tietokannasta tai tiedostosta. Voit muokata ja järjestellä niitä tarpeen mukaan eri kansioihin sekä liittää tai lukea niitä PDF-tiedostoina. Kun kirjoitat tutkimustasi, voit helposti lisätä tekstiin viitteitä sekä luoda päivittyvän lähdeluettelon. Viitteidenhallintaohjelmat toimivat Microsoft Wordin, Libre Officen, Google Docsin ja LaTexin kanssa.
Viitteenhallintaohjelmaa valitessa on mietittävä mitä toimintoja tarvitsee. Minkä tekstinkäsittelyohjelman kanssa haluat käyttää viitteidenhallintaohjelmaa? Haluatko käyttää viitteidenhallintaohjelmaa useammalla laitteella? Haluatko pystyä työskentelemään offline-tilassa? Valintaa tehdessä voit hyödyntää taulukkoa, jossa vertaillaan Mendeleytä, Zoteroa ja EndNotea (linkki taulukkoon). Laajempi viitteidenhallintaohjelmien vertailu löytyy Wikipediasta (linkki vertailuun).
Mendeley on maksuton verkossa tai koneella sovelluksena käytettävä viitteidenhallintaohjelma. Mendeleyn avulla voit
On hyvä tallentaa oma työ, lähteet sekä viittaukset useampaan kuin yhteen paikkaan (varmuuskopio).
Mendeleytä voi käyttää selaimessa (linkki kotisivuille) tai voit ladata Mendeley Reference Manager -sovelluksen (lataa sovellus) omalle koneellesi. Vaasan yliopiston opiskelijat ja henkilökunta voivat ladata sovelluksen myös Software Center -ohjelman kautta. Kirjasto suosittelee selainversiota, sillä sitä kehitetään/päivitetään useammin. Ilmaisversiossa tiedostoille tilaa on 2GB, ja lisätilan hankkiminen on maksullista.
Luo itsellesi ensin käyttäjätili Mendeleyhin. Jos sinulla on jo tili johonkin muuhun Elsevierin palveluun, kuten Scopukseen, ScienceDirectiin tai SciValiin, voit kirjautua samoilla tunnuksilla Mendeleyhin. Luodessasi tiliä, älä valitse kohtaa Sign in via your institution!
Mendeley Web Importer on selaimeen asennettava lisäosa, jolla voit tallentaa viitteitä omalle tilillesi eli Mendeleyn kirjastoosi (Library). Web Importer ei kuitenkaan toimi aivan kaikissa tietokannoissa, joten sen asentaminen ei ole pakollista. Lisäosa toimii Chromessa, Firefoxissa, Edgessa ja Safarissa, ja sen voi asentaa Mendeleyn sivuilta (lataa ohjelma). Asentamisen jälkeen selaimen oikeassa yläkulmassa näkyy punainen Mendeley-kuvake.
Nopeinta on raahata ja pudottaa (drag & drop) tiedosto koneeltasi Mendeleyn kirjastoon. Voit myös valita +Add new > Files from computer. Mendeley etsii viitetiedot ja tallentaa ne kirjastoon PDF-tiedoston kera. Muista tarkistaa ja täydentää viitetietoja tarvittaessa!
Jos et löydä viittaustietoja mistään tietokannasta tai esim. Google Scholarista, joudut lisäämään ne itse. Valitse +Add new > Add entry manually, ja lisää tarvittavat tiedot. Voit hakea viitettä myös esim. DOI-tunnuksella.
Web Importer Mozilla Firefox -selaimessa:
Voit tallentaa viitteen tietokannoista tiedostona koneellesi tai välimuistiin ja tuoda se Mendeleyn kirjastoon:
Lisää Mendeley Cite Wordiin, jotta voit lisätä lähdeviitteitä tekstiisi ja luoda lähdeluettelon:
Kohdassa Citation Settings voit valita millä viittaustyylillä ja kielellä viitteet ja lähdeluettelo ovat. Näet myös esimerkin miltä ne näyttävät eri tyyleillä.
Zotero on maksuton, avoimen lähdekoodin viitteidenhallintaohjelma. Työpöytäversion lisäksi voi myös käyttää ohjelman selain- ja mobiiliversioita. Zoteron avulla voit
On hyvä tallentaa oma työ, lähteet sekä viittaukset useampaan kuin yhteen paikkaan (varmuuskopio).
Asenna Zotero laitteellesi lataamalla se Software Centeristä (Vaasan yliopiston opiskelijat ja henkilökunta) tai Zoteron sivuilta (linkki kotisivuille). Zotero tarjoaa 300 MB ilmaista tallennustilaa, ja maksullista lisätilaa voi ostaa oman Zotero-tilin kautta.
Halutessasi voit myös luoda ilmaisen Zotero-tilin (linkki rekisteröintisivulle). Luo itsellesi tili, jos haluat käyttää Zoteroa myös selaimessa tai useammalla laitteella. Zotero-tilillä voit myös luoda ryhmiä ja jakaa kansioiden sisältöä muiden kanssa.
Luomasi tili tulee lisätä työpöytäversioon:
Lisäosat:
Zotero Connector -lisäosalla saat viitteet helposti tallennettua selaimesta. Zotero Connector on saatavilla selaimille Chrome, Firefox, Edge ja Safari. Zotero Connector ja muut lisäosat (plugins) ovat asennettavissa Zoteron sivuilta (linkki kotisivuille).
Mahdolliset liitetiedostot tulevat automaattisesti viitteen mukana Zoteroon. Tätä oletusasetusta voi halutessa muuttaa (Edit > Preferences > General-välilehdellä: poista täppä kohdasta Automatically attach associated PDFs and other files when saving items). Zoterossa voi avata, lukea ja tehdä merkintöjä PDF-tiedostoihin.
Kun viite on Zoterossa, sitä voi tarvittaessa muokata. Viite kannattaa aina tarkistaa ja tarvittaessa lisätä puuttuvia tietoja heti tallentamisen yhteydessä.
Viitteisiin voi liittää tiedostoja ja kommentteja, ja ne voi järjestää kansioihin, joita voi lisätä ja nimetä. Viitteisiin voi halutessa liittää omia avainsanoja (Zoteron oikeassa reunassa välilehdellä Tags).
Viitteitä voi siirtää Zoteroon monella eri tavalla, alla muutama esimerkki.
Viitteitä voi lisätä Zoteroon manuaalisesti (File > New Item). Lisäksi viitettä voi hakea esim. ISBN:llä tai DOI:lla. (Huom! ISBN:llä löytyy rajatusti kotimaisia julkaisuja.)
Koneelle tallennettuja tiedostoja (esim. PDF) voi lisätä Zoteron kirjastoon tuomalla ne koneelta Zoteroon (File > Import) tai raahaamalla tiedostot Zoteron keskipalstalle.
Zoteron pitäisi asentua automaattisesti Microsoft Wordiin, kun sen avaa ensimmäistä kertaa. Jollei lisäosa näy Wordissa välilehtenä, sen voi asentaa Zoteron työpöytäversion kautta (Edit > Preferences > Cite > Word Processors -välilehdellä > Install/Reinstall Microsoft Word Add-in).
Document Preferences -kohdasta voit valita millä tyylillä ja kielellä haluat lähdeviitteen ja lähdeluettelon sekä jos haluat että luettelo päivittyy automaattisesti. Viittaustyylin voi valita lukuisista valmiista tyyleistä. On myös mahdollista muokata tyylejä halutun näköisiksi. Joidenkin tyylien kieleksi voi valita suomen.
Valitse Wordissa kohta mihin haluat lisätä lähdeviitteen. Klikkaa Add/Edit Citation, ja hae haluamasi lähde ilmestyvästä punaisesta hakuruudusta tai klikkaa Z-ikonia ja valitse Classic View -näkymän. Sivunumeroita voi lisätä Page-kohtaan tai suoraan jo tekstissä olevaan viitteeseen.
Valitse Wordissa kohta mihin haluat lisätä lähdeluettelon. Klikkaa Add/Edit Bibiliography painiketta, jolloin Zotero luo valmiin lähdeluettelon käytetyistä lähteistä. Jos dokumentti ei päivity automaattisesti, klikkaa Refresh-painiketta.
Viitteet Wordissa tallennetaan tietokoneen kiintolevylle. Kun haluat työskennellä viitteiden parissa toisella tietokoneella, tiedoston löytää seuraavalla tavalla:
Microsoft Word sisältää yksinkertaisen viittaustoiminnon välilehdellä References. Toiminnon avulla voi manuaalisesti kirjata viitteet ja viitata niihin tekstissä sekä luoda lähdeluettelon yleisimpien tyylien (APA, Harvard, MLA etc) mukaisesti. Tämä sisäänrakennettu toiminto soveltuu hyvin käyttöön, jos käytössä on rajallinen määrä viitteitä eikä kirjoittaja tarvitse koko ajan pääsyä viitteisiin useista tietokoneista.