Skip to Main Content
LibGuides

Vastuullinen tutkimus

Tutkijan opas vastuulliseen ja avoimeen tieteeseen

Oppimisen avoimuus

Avoin oppiminen (eng. Open Education) on oppimista, joka tapahtuu usein digitaalista teknologiaa hyödyntäen. Tarkoituksena on laajentaa oppimaan pääsyä ja osallistumista kaikille, madaltamalla esteitä ja lisäämällä saavutettavuutta, esteettömyyttä, tarjontaa ja oppijakeskeisyyttä. Avoin oppiminen:

  • monipuolistaa opetuksen, oppimisen, tiedon luomisen, yhteiskehittämisen ja jakamisen mahdollisuuksia
  • yhdistää muodollisen ja vapaamuotoisen oppimisen reittejä.

Avoimilla oppimateriaaleilla (Open Educational Resources) tarkoitetaan minkä tahansa muotoisia ja millä tahansa välineellä käytettäviä opetus-, oppi- ja tutkimusmateriaaleja, jotka on:

  • vapautettu yleiseen käyttöön (Public Domain) tai
  • lisensoitu avoimella lisenssillä, joka antaa muille oikeuden päästä materiaaliin käsiksi maksutta, käyttää ja soveltaa sitä uusissa yhteyksissä, muokata sitä ja jakaa eteenpäin.

Avoimilla oppimis- ja opetuskäytännöillä (Open Educational Practices) tarkoitetaan käytänteitä, joilla oppimisesta ja opetuksesta tehdään läpinäkyvää, jaettavaa ja jatkojalostettavaa. Tällaisia käytänteitä ovat esimerkiksi:

  • vertaisoppiminen ja opetuksen kehittäminen opiskelijoiden, tutkijoiden ja opetushenkilökunnan ja muun yhteiskunnan välillä
  • opiskelijoiden osallistaminen oppimispolkujensa suunnitteluun ml. oppilaitoksen ulkopuolella hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
  • opetustarjonnan avaaminen laajalle yleisölle (esim. MOOC-kurssit)
  • opetuksen suunnitteluun ja järjestämiseen liittyvien aineistojen jakaminen ja jatkohyödyntäminen (esim. opetussuunnitelmat, arviointimenetelmät, ohjeistukset, kokemukset opettamisen toteutuksesta ja oppimisesta)
  • avointen oppimateriaalien käyttö, jatkokehitys ja yhteiskehittely (esim. videot, podcastit, kirjalliset materiaalit)

Lähde: https://avointiede.fi/fi/asiantuntijaryhmat/oppimisen-avoimuus

Löydä

Kotimaisia avoimia oppimateriaaleja (aoe.fi)

Avointen oppimateriaalien kirjasto on Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen palvelu, joka kokoaa avoimia oppimateriaaleja yhteen kaikkien koulutusasteiden yhteiseen näkymään. Palvelussa voi jakaa ja käyttää avoimia oppimateriaaleja. Palvelua kehitetään jatkuvasti.

Avointen oppimateriaalien palvelu pyrkii edistämään avointen oppimateriaalien käyttöä mahdollistaen eri hankkeissa tuotetuille ja yksittäisten ihmisten tuottamille materiaaleille pitkäikäisyyttä sekä näkyvyyttä.

Ulkomaisia avoimia oppimateriaaleja

Metahakukoneita:

undefined

Kuva: Wikipedia CC BY-SA 3.0

Avoimia oppikirjoja:

Käytä

  1. HAE
    Hae opetustasi tukevaa avointa materiaalia.
  2. ARVIOI
    Arvioi, onko materiaalin käyttöönotto mahdollista. Onko materiaali avoimesti lisensoitua? Millaiset jatkokäyttöoikeudet materiaalin lisensointi mahdollistaa.
  3. KOPIOI
    Kopioi materiaali itsellesi.
  4. OTA TALTEEN
    Ota talteen materiaalin julkaisuosoite, tekijän nimi tai nimimerkki, sekä tarkka lisenssi.
  5. HUOMIOI
    Materiaalin muokkauksen ja jatkokehittämisen näkökulmasta on tärkeää huomioida eri CC-lisenssien ehdot
  6. KÄYTÄ JA MAINITSE
    Kun käytät, mainitse materiaalin lähde, tekijä ja lisenssi.

Kun viittaat materiaaliin, linkitä viittaus materiaalin alkuperäiseen osoitteeseen. Käytä mahdollisuuksien mukaan aina aineiston pysyvää verkko-osoitetta (DOI, URN tai handle). Tällä tavoin varmistat myös paremmin linkkien pysyvyyden.

Julkaise

Tallentamalla oppimateriaalin Avointen oppimateriaalien kirjastoon ei tarvitse huolehtia siitä kuka vastaa että oppimateriaalia voi käyttää vielä pitkään hankkeen päättyymisen jälkeenkin niin omassa oppilaitoksessa kuin myös muissa oppilaitoksissa ja niiden ulkopuolella. Kirjaston tarkoituksena on tehdä avoimen oppimateriaalin löytäminen mahdollisimman helpoksi niin opettajille, oppijoille kuin kaikille kansalaisille.

Saavutettavuusseloste Tillgänglighetsutlåtande