Saavutettavuus tarkoittaa sitä, että mahdollisimman moni ihminen voi käyttää verkkopalveluja mahdollisimman helposti. Laki velvoittaa korkeakouluja tuottamaan saavutettavaa materiaalia. Monessa ohjelmistossa saavutettavuus on helppo toteuttaa. Useimmiten vaikeuksia tuottaa kuvien, videoiden tai audion tekstivastineet.
Saavutettava tiedosto tai verkkosivu on myös löydettävissä ja helposti kaikkien käytettävissä ja siten lisää mahdollisuuksia kansalaistieteeseen.
WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) 2.1:ssa on lain velvoittamia kriteereitä 49. Ohjeet on järjestetty neljän kriteerin alle: havaittavuus, hallittavuus, ymmärrettävyys ja toimintavarmuus. WCAG 2.2 on julkaistu vuoden 2023 lopulla ja siinä olevat muutokset tulevat myöhemmin lain vaatimuksiin.
Kullekin ohjeelle on määritelty onnistumiskriteerit. Onnistumiskriteerit ovat kolmella tasolla: A, AA ja AAA. Digilaki edellyttää korkeakouluilta vähintään tasoa A ja AA.
Tehdessäsi oppimateriaalia, on hyvä huomioida nämä seikat:
Opinnäytetyö sisältyy digilain vaatimuksiin. Opinnäytetyön saavutettavuuden ohjeistus ja saavutettavat opinnäytetyön pohjat ovat korkeakoulun vastuulla.
Korkeakoulujen omat julkaisusarjojen tulee olla saavutettavia. Tekijän vastuulla on noudattaa kunkin sarjan julkaisuohjeita ja lisätä kuvien tekstivastineet.
Digilakia laajennettiin kaupallisiin toimijoihin ja vuonna 2025 myös muiden kustantajien julkaisujen tulisi olla saavutettavia. Saavutettavuusvaatimuksia on myös EU:n ulkopuolisilla kustantajilla, esimerkiksi Yhdysvalloissa The Americans with Disabilities Act (ADA) asettaa omat vaatimuksensa. Perehdy huolellisesti kustantajan kirjoitusohjeisiin.