Skip to Main Content
LibGuides

Vastuullinen tutkimus

Tutkijan opas vastuulliseen ja avoimeen tieteeseen

Mitä on avoin tiede?

Avoimuus on keskeinen osa tieteellistä toimintaa. Tutkimustulosten ja -aineistojen avoin julkaiseminen lisää tutkimuksen näkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Julkaisuihin ja aineistoihin tehdyt viittaukset ovat osa tutkijan akateemista ansioitumista. Myös tutkimusprosessin sekä tutkimusmenetelmien avaaminen ja niistä viestiminen lisäävät tutkimuksen näkyvyyttä. Näkyvyys avaa uusia mahdollisuuksia tutkijoiden väliselle yhteistyölle.

Avoin tiede on noussut kansainvälisesti merkittäväksi tavaksi edistää tiedettä, tutkimusta ja tieteen sekä tutkimuksen vaikuttavuutta yhteiskunnassa.  Lue lisää: avointiede.fi.

Open Access - avoin julkaiseminen -libguides

Avoimen tieteen hyödyt

Avoin tiede pyrkii tekemään tieteellisestä tiedosta kaikille avoimesti saatavaa ja uudelleenkäytettävää, jolloin tutkittu tieto leviää tehokkaammin tutkijoiden, päättäjien sekä kansalaisten keskuudessa. Tiedon avaaminen johtaa sen laajempaan käyttöön ja sitä myötä innovaatioihin, hyvinvointiin ja kasvuun, sillä tieteelliset tutkimusmenetelmät kehittyvät ja laajenevat nopeasti uusille aloille, kun ne ovat vapaasti kaikkien käytettävissä ja kehitettävissä.

Lähde: https://avointiede.fi/fi/mita-avoin-tiede/ukk#avoimuus-tiede-ja-tutkimus

Kansalaistiede

Kansalaistiede on tieteellistä tutkimusta, johon kansalaiset osallistuvat aktiivisesti tutkimuksen tekijöinä, eivätkä sen kohteina. Puhtaasta harrastelusta kansalaistiedehankkeen erottaa selkeä tieteellinen päämäärä. Kansalaistieteeseen liittyy monia samankaltaisia termejä, kuten osallistuva tiede, kanssatutkimus, joukkoistettu tiede tai kansalaishavainnointi, mutta ydinajatus on sama: kaikilla on mahdollisuus osallistua tieteelliseen tutkimukseen.

Lähde: https://avointiede.fi/fi/kansalaistiede, Kansalaistiede vai kanssatutkimus?

Toimintakulttuurin avoimuus

Tieteen ja tutkimuksen avoimuus on aina ollut osa vastuullista tiedettä ja tutkimusta.

Se, mitä avoimuudella tarkoitetaan, on kuitenkin murroksessa. Uudet teknologiat sekä muutokset yhteiskunnan odotuksissa ovat luoneet sekä mahdollisuuksia että paineita tiedeyhteisölle lisätä avoimuutta ja muuttaa tapaa, jolla se tekee tutkimusta, palkitsee tutkijoita, jakaa tutkimustietoa sekä osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Toimintakulttuurin avoimuuden edistäminen voi tarkoittaa esimerkiksi avoimen tieteen ja tutkimuksen eteen tehdyn työn arvostamista ja mahdollistamista.

Lähde: https://avointiede.fi/fi/asiantuntijaryhmat/toimintakulttuurin-avoimuus

Saavutettavuusseloste Tillgänglighetsutlåtande