Tekijänoikeus antaa kirjallisen tai taiteellisen teoksen tekijälle yksinoikeuden määrätä miten hänen tekemäänsä teosta käytetään. Jotta luovan työn tulos voisi saada teossuojan, sen täytyy ylittää teoskynnys eli olla omaperäinen ja itsenäinen.
Tekijänoikeus suojaa teoksessa ilmenevää itsenäistä ja omaperäistä ilmenemismuotoa, mutta ei ideaa, tietoa, teoriaa tai periaatetta. Tekijänoikeus syntyy automaattisesti teoksen luomishetkellä eikä teoksen julkaisemista, rekisteröintiä tai ©-merkin käyttöä edellytetä.
Opettaja saa tulostaa enintään 20 sivua digitaalisesta lähteestä. Tulosteesta saa puolestaan valokopioida niin monta kappaletta kuin opetuksessa tarvitaan.
Opettaja saa valokopioida enintään 20 sivua mutta kuitenkin korkeintaan 50 % julkaisusta samoille opiskelijoille lukukauden aikana.
HUOM! Työ-, harjoitus- tai vastauskirjoja ei saa valokopioida opetustarkoituksessa.
Opettaja saa opetustarkoituksessa:
HUOM! Työ-, harjoitus- tai vastauskirjoja ei saa skannata opetustarkoituksessa.
HUOM! Kopioston lupa ei salli kuvien tai tekstien muokkausta edes saavutettavuustarkoituksia varten. Muunteluun tulee aina pyytää lupa oikeudenhaltijalta.
On toivottavaa, että opettaja raportoi netistä kopioidun, skannatun, tulostetun tai valokopioidun aineiston Kopioston raportointilomakkeella. Tällöin Kopiosto pystyy kohdistamaan korvaukset tekijänoikeuden omistajille.
Opettajalla on tekijänoikeus itse tuottamaansa opetusmateriaaliin, joka ylittää teoskynnyksen eli se on itsenäinen ja omaperäinen.
Suunnittele oppimateriaalin avaaminen etukäteen:
Huomioi muun muassa nämä asiat:
Opiskelijan teoksissa tekijänoikeus on opiskelijan. Kuten muidenkin oppimateriaalin tekijöiden kanssa, myös opiskelijan kanssa on sovittava oppimateriaalin omistajuudesta, jos opiskelijan luoman sisällön osalta teoskynnys ylittyy.
Opiskelija voi luovuttaa omistajuuden korkeakoululle. Opiskelija voi myös käyttää CC-lisenssiä oman materiaalinsa kohdalla, ellei muuta ole sopimuksella sovittu. Sopiminen olisi parasta tehdä suunnitteluvaiheessa ja viimeistään heti kurssin tai opintoprojektin alussa. Kurssin luonne ja immateriaalioikeuksia koskeva sopimuspohja on oltava opiskelijoiden tiedossa jo silloin, kun he ilmoittautuvat kurssille. Joka tapauksessa sopimus on tärkeä tehdä ennen materiaalin tekemistä, sillä opiskelijalla on oikeus myös estää itse laatimansa materiaalin käyttö ja avaaminen.
Jos useat opiskelijat ovat tehneet materiaalia yhdessä, tarvitaan sopimus käytöstä jokaisen opiskelijan osalta. On myös hyvä huomioida, että opiskelijan osallistuminen kurssille, jossa hän tekee materiaalia, ei saa edellyttää tekijänoikeuksien luovuttamista.
Opiskelija tekijänä on ilmoitettava hyvän tavan mukaisesti, kun opiskelijan osuus ilmenee oppimateriaalissa. Opiskelijan kanssa sovitaan muokkaus- ja päivitysoikeudet sekä vastuut samoin, kuten muidenkin materiaalin tekijöiden kanssa.
On hyvä sopia etukäteen oppimateriaalin avoimesta julkaisemisesta sekä siitä, missä avoin oppimateriaali julkaistaan (esimerkiksi millä verkkosivuilla). Yhteisesti tuotetuissa oppimateriaaleissa avoin julkaiseminen edellyttää aina kaikkien tekijöiden suostumuksen.
Tekijänoikeus tekstiin tai kuviin syntyy sille yksittäiselle opettajalle, joka on tekstin kirjoittanut tai kuvat ottanut. Organisaatio voi sopia tekijänoikeudesta vain, jos organisaatiolle on ensin siirretty tekijänoikeus tai ainakin annettu käyttöoikeus ja oikeus myöntää aineistoon käyttölupia kolmannelle taholle. Jos aineisto CC-lisensoidaan, oikeuksien siirtäminen organisaatiolle ei ole tarpeen.
Oppimateriaalien päivittämiseen organisaatio tarvitsee myös oikeuden materiaalien muuttamiseen, minkä varmistaa esimerkiksi tarvittavat oikeudet myöntävä CC-lisenssi. Muutokset eivät saa loukata alkuperäisen tekijän työn ominaislaatua ja ne on selkeästi ilmoitettava. Lisäksi alkuperäinen tekijä on aina ilmoitettava.
On sallittua skannata tai kopioida muutama kappale julkistetusta teoksesta (esim. kirjasta tai lehdestä) yksityiseen käyttöön kuten opiskelua tai harrastuksia varten. Yksityinen käyttö tarkoittaa perhettä ja lähimpiä ystäviä. Tehtyä kopiota ei saa myöhemmin käyttää muihin tarkoituksiin.
Kaikki verkossa oleva aineisto ei automaattisesti ole vapaasti käytettävissä. Jos esimerkiksi lisäät kuvan kotisivullesi, kukaan toinen ei saa kopioida ja käyttää kuvaa ilman lupaasi. Sen sijaan on sallittua linkittää vapaasti saatavissa oleviin verkkoaineistoihin.
Vinkki! Ellet tiedä kuvan tekijää, voit käyttää Googlen käänteistä kuvahakua osoitteessa https://images.google.com/ klikkaamalla kamerakuvaketta. Voit hakea kuvaa sen www-osoitteella tai lataamalla kuva tietokoneeltasi. Google etsii sivuja, joilla kuva esiintyy ja ehdottaa jopa samankaltaisia kuvia.
Tavallisen valokuvan suoja-aika on 50 vuotta. Mikäli valokuva ylittää teoskynnyksen, suoja-aika on 70 vuotta. Teoskynnys on korkea, kuvan täytyy olla itsenäinen, omaperäinen ja luova.
Tekijänoikeus on yleensä kuvaajalla, poikkeuksina esimerkiksi lehti- tai arkistokuvat.
Kuvien kohteet on otettava huomioon: Yksityisyydensuoja, sananvapaus ja henkilötietoihin liittyvät säännökset.
Kaaviot, diagrammit, kemialliset rakennekaavat tai vaikkapa ruuansulatuselimistön toimintaa kuvaava piirros, asia, jota on sanallisesti vaikeasti ilmaista. Mekaanisen työskentelyn tulos, joka on tehty valmiin mallin mukaan.
Tekijänoikeussuojan saadakseen piirustuksen tulee olla riittävän itsenäinen ja omaperäinen, kukaan muu ei päädy samanlaiseen lopputulokseen. Kaavio ei saa tekijänoikeutta, jos kuka tahansa päätyisi samanlaiseen kuvaan.
Piirustuksessa voi kuitenkin olla muita tekijänoikeuden alaisia elementtejä, esimerkiksi logoja tai julkaisijan graafisia elementtejä.
Sitaattioikeutta voi hyödyntää, jos kuvan käyttötarkoitus on tieteellinen tai arvosteleva, silloinkin vain tietyin ehdoin
Sitaattioikeutta ei ole opetusmateriaalissa.
Pääsääntöisesti tekoälyn tuottamiin kuviin ei saa tekijänoikeutta, mutta rajanveto tässäkin vaikeata, miten paljon ihminen on vaikuttanut kuvan tuottamiseen Vrt. teoskynnys.
Riskinä tekijänoikeuksien rikkomukset, koska tekijänoikeuden alaisia teoksia on käytetty tekoälyn opettamiseen.