Skip to Main Content
LibGuides

Viitteidenhallinta

Viitteidenhallinta

Lähdeviittaamisen tarkoitus on antaa lukijalle tieto siitä, mistä alkuperäinen ajatus löytyy ja ohjata katsomaan tarkka tieto lähdeluettelosta.

Jokainen lähde, johon tekstissä on viitattu, mainitaan lähdeluettelossa. Jokaisesta lähdeluettelossa mainitusta lähteestä tulee olla viittaus tekstissä.

Pääsäännöt:

  •    Omat ja lainatut ajatukset on erotettava toisistaan.
  •    Lähdeviitteet merkitään mahdollisimman tarkasti.
  •    Merkintätapojen on oltava työssä johdonmukaisia.

Viitteidenhallintaohjelmat

Viitteidenhallintaohjelman käyttö helpottaa pitämään kirjallisuusviitteesi sekä tallessa että järjestyksessä. Viitteidenhallintaohjelmalla teet kätevästi viittauksia kirjoittamaasi tekstiin ja lähdeluettelon haluamallasi viittaustyylillä.

 

Miksi käyttää viitteidenhallintaohjelmaa?

  • säästät aikaa
  • kirjallisuuslähteesi pysyvät tallessa ja järjestyksessä
  • ohjelma laatii nopeasti tekstiisi lähdeviitteet ja -luettelon
  • saat lisää tarkkuutta viitteisiin ja lähdeluettelon tekoon
  • voit muuttaa viittaustyyliä eri vaatimusten mukaisesti

 

Miten viitteidenhallintaohjelmat toimivat?

Viet haluamasi kirjallisuusviitteet tai artikkelit ohjelmaan, niin ne pysyvät tallessa ja järjestyksessä. Voit tuoda viitteitä eri lähteistä esim. tietokannoista ja järjestellä niitä tarpeen mukaan.

Kun kirjoitat tutkimustasi, voit lisätä tekstin sisäiset viittaukset sekä luoda lähdeluettelon. Viitteidenhallintaohjelmat toimivat Microsoft Wordin, Libre Officen, Google Docsin, Pagesin ja LaTexin kanssa.

 

Tavallisimmat viitteidenhallintaohjelmat ovat Mendeley, Zotero ja EndNote

Jos olet valitsemassa viitteidenhallintaohjelmaa tutkimuksellesi, niin suosittelemme ilmaisversioita Mendeleystä tai Zoterosta, koska molemmat toimivat erinomaisesti Microsoft Word -ohjelman kanssa. Tästä taulukosta näet eri ohjelmien vertailun. Kattavampi vertailu erilaisten viitteidenhallintatyökalujen välillä löytyy tältä Wikipedian sivulta.

Saavutettavuusseloste Tillgänglighetsutlåtande