Skip to Main Content
LibGuides

Viitteidenhallinta

Yleistä viitteidenhallinnasta

Lähdeviittaamisen tarkoitus on antaa lukijalle tieto siitä, mistä alkuperäinen ajatus löytyy ja ohjata katsomaan tarkka tieto lähdeluettelosta.

Jokainen lähde, johon tekstissä on viitattu, mainitaan myös lähdeluettelossa. Toisaalta jokaisesta lähdeluettelossa mainitusta lähteestä tulee olla viittaus tekstissä.

Pääsäännöt:

  •    Omat ja lainatut ajatukset on erotettava toisistaan.
  •    Lähdeviitteet merkitään mahdollisimman tarkasti.
  •    Merkintätapojen on oltava työssä johdonmukaisia.

Viitteidenhallintaohjelmat

Viitteidenhallintaohjelman käyttö helpottaa pitämään kirjallisuusviitteesi sekä tallessa että järjestyksessä. Viitteidenhallintaohjelmalla teet kätevästi viittauksia kirjoittamaasi tekstiin ja lähdeluettelon haluamallasi viittaustyylillä.

Vaasan yliopistolla on lisenssi Refworks-viitteidenhallintaohjelmaan, mutta tilaus päättyy 31.12.2021. Jos olet vasta valitsemassa viitteidenhallintaohjelmaa tutkimuksellesi, niin suosittelemme, että valitset jonkun muun ohjelman. Silloin et vuodenvaihteessa tarvitse vaihtaa viitteidenhallintaohjelmaa ja siirtää viitteitäsi. RefWorks-otsikon kohdalla löydät miten siirrät lähteesi RefWorkista Mendeleyhin. Myös siirrot Zoteroon onnistuu.

On myös olemassa ilmaisohjelmia kuten Mendeley, Zotero, Citavi ja Word:iin sisäänrakennettu viitteidenhallintatoiminto. Tässä oppaassa esitellään muutamia näistä viitteidenhallintatyökaluista.

Valitaksesi sopivimman viitteidenhallintaohjelman, tulee ensin miettiä millaisia toimintoja ohjelmasta tarvitset. Haluatko työskennellä viitteiden parissa Wordissa? Haluatko tuoda viitteitä eri tietokoneista? Haluatko työskennellä offline-tilassa? Tästä taulukosta näet eri ohjelmien vertailun. Wikipediasta löytyy kattavampi vertailu erilaisten viitteidenhallintatyökalujen välillä.

© Tritonia

CC-lisenssi logo: CC BY 4.0
Tämä opas on julkaistu lisenssillä Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.

Saavutettavuusseloste Tillgänglighetsutlåtande