© Tritonia
Tämä opas on julkaistu lisenssillä Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Tieteellisessä yhteisössä teorioiden esittäminen ja väitteiden vahvistaminen pohjautuu tieteelliseen työhön ja muiden tutkijoiden aikaisempiin tutkimuksiin. Lähdeviittaamisen tarkoitus on antaa lukijalle tieto siitä, mistä alkuperäinen ajatus löytyy ja ohjata katsomaan tarkemmat tiedot lähdeluettelosta. Jokainen lähde, johon tekstissä on viitattu, mainitaan lähdeluettelossa. Jokaisesta lähdeluettelossa mainitusta lähteestä tulee olla viittaus tekstissä.
Pääsäännöt:
Viitteidenhallintaohjelman käyttö helpottaa pitämään kirjallisuusviitteesi sekä tallessa että järjestyksessä. Voit myös valita käytettävän viittaustyylin kuten APA, Chicago, MLA, Harvard jne. Jos olet valitsemassa viitteidenhallintaohjelmaa, suosittelemme ilmaisversiota Mendeleystä tai Zoterosta, koska molemmat toimivat hyvin Microsoft Word -ohjelman kanssa.
Ohjelma kerää haluamasi julkaisun viitetiedot eri lähteistä, kuten tietokannoista tai tiedostoista, ja tallentaa ne puolestasi. Voit sitten muokata ja järjestellä niitä tarpeen mukaan eri kansioihin sekä liittää tai lukea niitä PDF-tiedostoina. Kun kirjoitat tutkimustasi, voit helposti lisätä tekstiin viitteitä sekä luoda päivittyvän lähdeluettelon. Viitteidenhallintaohjelmat toimivat Microsoft Wordin, Libre Officen, Google Docsin ja LaTexin kanssa.
Viitteenhallintaohjelmaa valitessa on mietittävä mitä toimintoja tarvitsee. Minkä tekstinkäsittelyohjelman kanssa haluat käyttää viitteidenhallintaohjelmaa? Haluatko käyttää viitteidenhallintaohjelmaa useammalla laitteella? Haluatko pystyä työskentelemään offline-tilassa? Valintaa tehdessä voi hyödyntää tätä taulukkoa, jossa vertaillaan Mendeleytä, Zoteroa ja EndNotea (linkki taulukkoon). Laajempi viitteidenhallintaohjelmien vertailu löytyy Wikipediasta (linkki vertailuun).