Zotero on maksuton, avoimen lähdekoodin viitteidenhallintaohjelma. Työpöytäversion lisäksi voi myös käyttää ohjelman selain- ja mobiiliversioita. Zoteron avulla voit
On hyvä tallentaa oma työ, lähteet sekä viittaukset useampaan kuin yhteen paikkaan (varmuuskopio).
Asenna Zotero laitteellesi lataamalla se Software Centeristä (Vaasan yliopiston opiskelijat ja henkilökunta) tai Zoteron sivuilta (Zotero). Zotero tarjoaa 300 MB ilmaista tallennustilaa, ja maksullista lisätilaa voi ostaa oman Zotero-tilin kautta.
Halutessasi voit myös luoda ilmaisen Zotero-tilin (rekisteröintisivu Zotero). Luo itsellesi tili, jos haluat käyttää Zoteroa myös selaimessa tai useammalla laitteella. Zotero-tilillä voit myös luoda ryhmiä ja jakaa kansioiden sisältöä muiden kanssa.
Luomasi tili tulee lisätä työpöytäversioon:
Zotero Connector -lisäosalla saat viitteet helposti tallennettua selaimesta. Zotero Connector on saatavilla selaimille Chrome, Firefox, Edge ja Safari. Zotero Connector ja muut lisäosat (plugins) ovat asennettavissa Zoteron sivuilta (Download Zotero).
Mahdolliset liitetiedostot tulevat automaattisesti viitteen mukana Zoteroon. Tätä oletusasetusta voi halutessa muuttaa (Edit -> Preferences -> General-välilehdellä: poista täppä kohdasta Automatically attach associated PDFs and other files when saving items). Zoterossa voi avata, lukea ja tehdä merkintöjä PDF-tiedostoihin.
Kun viite on Zoterossa, sitä voi tarvittaessa muokata. Viite kannattaa aina tarkistaa ja tarvittaessa lisätä puuttuvia tietoja heti tallentamisen yhteydessä.
Viitteisiin voi liittää tiedostoja ja kommentteja, ja ne voi järjestää kansioihin, joita voi lisätä ja nimetä. Viitteisiin voi halutessa liittää omia avainsanoja (Zoteron oikeassa reunassa välilehdellä Tags).
Ladattuasi Zotero Connectorin, selaimen oikeassa yläkulmassa näkyy ikoni, jota klikkaamalla saat tallennettua viitetiedot Zoteroon. Ikonin ulkonäkö vaihtelee riippuen siitä, minkä tyyppinen aineisto on kyseessä (PDF, verkkosivu, video jne.).
Viitteitä voi lisätä Zoteroon manuaalisesti (File -> New Item). Lisäksi viitettä voi hakea esim. ISBN:llä tai DOI:lla. (Huom! ISBN:llä löytyy rajatusti kotimaisia julkaisuja.)
Koneelle tallennettuja tiedostoja (esim. PDF) voi lisätä Zoteron kirjastoon tuomalla ne koneelta Zoteroon (File -> Import) tai raahaamalla tiedostot Zoteron keskipalstalle.
Zoteron pitäisi asentua automaattisesti Microsoft Wordiin, kun sen avaa ensimmäistä kertaa. Jollei lisäosa näy Wordissa omana välilehtenä, sen voi asentaa Zoteron työpöytäversion kautta (Edit -> Preferences -> Cite -> Word Processors -välilehdellä -> Install/Reinstall Microsoft Word Add-in).
Document Preferences -kohdasta voit valita millä tyylillä ja kielellä haluat lähdeviitteen ja lähdeluettelon sekä jos haluat että luettelo päivittyy automaattisesti. Viittaustyylin voi valita lukuisista valmiista tyyleistä. On myös mahdollista muokata tyylejä halutun näköisiksi. Joidenkin tyylien kieleksi voi valita suomen.
Valitse Wordissa kohta mihin haluat lisätä lähdeviitteen. Klikkaa Add/Edit Citation, ja hae haluamasi lähde ilmestyvästä punaisesta hakuruudusta tai klikkaa Z-ikonia ja valitse Classic View -näkymä. Sivunumeroita voi lisätä Page-kohtaan tai suoraan jo tekstissä olevaan viitteeseen.
Valitse Wordissa kohta mihin haluat lisätä lähdeluettelon. Klikkaa Add/Edit Bibiliography painiketta, jolloin Zotero luo valmiin lähdeluettelon käytetyistä lähteistä. Jos dokumentti ei päivity automaattisesti, klikkaa Refresh-painiketta.
Lähdeluettelon voi luoda myös ilman tekstin sisäisiä viitteitä: