Siirry pääsisältöön
LibGuides

Julkaiseminen Vaasan yliopiston sarjoissa

Julkaisuohjeet Vaasan yliopiston sarjoihin Acta Wasaensia, Vaasan yliopiston tutkimuksia ja Vaasan yliopiston raportteja.

Eettisyys ja vastuullisuus

Luvat ja sopimukset

Vaasan yliopiston sarjoissa julkaiseva allekirjoittaa julkaisusopimuksen Vaasan yliopiston kanssa. Tarvittaessa julkaisu saa myöhemmin uudelleenjulkaisuluvan. Vaasan yliopiston raportteja tai Vaasan yliopiston tutkimuksia -sarjoissa voit myös julkaista Creative Commons -lisenssiä käyttäen.

Tekijä vastaa julkaisun sisällöstä ja oikeuksista siihen. Kirjoittajalla tulee olla täydellinen tekijänoikeus tai alkuperäiseltä tekijänoikeuden haltijalta kysytty lupa julkaisuun sisällytettyyn kuva-, taulukko- tms. aineistoon sekä painettua että verkkojulkaisua varten. Julkaisusopimuksella tekijänoikeus siirtyy Vaasan yliopistolle.

Vaasan yliopiston ulkopuolinen kirjoittaja saa rinnakkaistallentaa julkaisun, jota hän on ollut kirjoittamassa tai kokoomateoksesta oman artikkelinsa oman korkeakoulunsa julkaisuarkistoon. Tämä lupa ei koske muita rinnakkaistallennusalustoja tai muuta uudelleenjulkaisua.

Creative Commons

Pelkkä avoin julkaiseminen ei tarkoita sitä, että artikkelia saa käyttää vapaasti, vaan se on edelleen tekijänoikeuksien alainen teos. Julkaisija voi kuitenkin antaa lukijalle erilaisia oikeuksia käyttämällä Creative Commons -lisenssiä.

Jos artikkelilla on mikä tahansa CC-lisenssi, sen voi lisätä artikkeliväitöskirjan osaksi ilman erillistä luvan pyytämistä.

Uudelleenjulkaisuluvat

Väitöskirjan muodostamien artikkelien/esseiden tulee olla avoimesti julkaistavissa.

Artikkeliväitöskirjan tekijän tulee varmistaa, että hänellä on uudelleenjulkaisulupa julkaista kaikki artikkelit sekä painettavassa että verkossa julkaistavassa väitöskirjassa. Uudelleenjulkaisuluvat tulee toimittaa muun materiaalin ohessa julkaisuprosessiin.

Ole ajoissa liikkeellä! Joidenkin lupien saamisessa voi kestää useita kuukausia. Huomaa, että joidenkin artikkeleiden uudelleenjulkaisulupa saattaa olla maksullinen tai sen verkkojulkaisua koskee embargo-aika.

Artikkelin tekstin lisäksi erilaisten tekijänoikeuksien ja lisenssien alaisena saattaa olla julkaistun artikkelin ulkoasu. Paras vaihtoehto on käyttää viimeisintä versiota ilman julkaisijan taittoa (post-print, AAM, final draft). Jos kustantaja antaa luvan käyttää julkaistua artikkelia, huolehdi siitä, että toimitat julkaisupalveluille tiedoston, johon fontti on upotettu (embedded fonts).

Isompien julkaisijoiden automaattiset luvat

Jos käytät näitä lupaehtoja, ilmoita se julkaisupalveluille. Mikäli sinulla on näistä poikkeava lupa kyseisiltä julkaisijoilta, lähetä se julkaisupalveluille. Muista lisätä väitöskirjaan viitetiedot.

Myös näillä julkaisijoilla on esimerkiksi APC-maksuilla (Article Processing Charges) avoimeksi maksettuja artikkeleita, joissa on CC-lisenssi. CC-lisenssillä jaettuihin artikkeleihin ei tarvita erikseen lupaa.

Isommat julkaisijat ja RightsLink

Seuraa oman artikkelisi linkeistä esimerkiksi "Reprints & Permissions" tai "Get Permissions" -linkkejä. Pääset sitä kautta RightsLink-sivulle, jolla syötät tarvittavat tiedot. RightsLinkin antama lupa saattaa olla mitä tahansa parin rivin ilmoituksesta siitä, että voit käyttää artikkelia kuten haluat monisivuiseen tarkasti eriteltyyn lupatekstiin. RightsLink on käytössä esimerkiksi Springerin, Taylor & Francisin ja Sagen julkaisuilla.

Myös näillä julkaisijoilla on esimerkiksi APC-maksuilla (Article Processing Charges) avoimeksi maksettuja artikkeleita, joissa on CC-lisenssi. CC-lisenssillä jaettuihin artikkeleihin ei tarvita erikseen lupaa.

Pienemmät julkaisijat

Löytyykö kustantajan tiedoista artikkelien uudelleenjulkaisuun tarvittavat tiedot? Lähetä linkki julkaisupalveluille.

Tarkista allekirjoittamasi julkaisusopimus. Luovutatko siinä tekijänoikeudet julkaisijalle? Siinä tapauksessa joudut pyytämään uudelleenjulkaisulupaa.

Esimerkki lupapyynnön tekstistä

Dear Editor,

I have published (together with XX) the article/paper below as a part of your journal/conference proceedings/? in 20XX.

I’m asking your permission to republish/reuse my/our article in my doctoral dissertation, both digital and printed versions. The article in question is "NAME OF THE ARTICLE", author/s First Name Surname (and First Name Surname).

Artikkeleiden tai esseiden merkitseminen väitöskirjaan

Artikkelit merkitään APA 7 -tyylin mukaisesti.

[#] Tekijä(t). (Vuosi). Artikkelin, esseen, konferenssiesityksen tai kirjan kappaleen nimi [Julkaisun tilanne]. Lehti, kirja, konferenssin nimi. https://doi.org/10.1234. Copyright-tieto. Uudelleenjulkaisutieto.

Julkaisun tilanne (work status) voi olla

  • Unpublished manuscript
  • Manuscript in preparation tai
  • Manuscript submitted.

Julkaisun tilanne voi päivittyä ennen väitöskirjan julkaisua. Jos esitarkastuksessa ollut versio on eri, kuin lehteen käytetty, voit väitöskirjaan lisätä esimerkiksi tekstin "Revised version of this essay submitted to ..."

Jos olet lähettänyt tai lähettämässä artikkelia julkaistavaksi, muista pitää kustantajan edustaja ajan tasalla ja tiedottaa siitä, että artikkeli on tulossa julkaisuun väitöskirjan osana.

Copyright-tieto (Copyright status) voi olla

  • Creative Commons -lisenssi tai
  • tekijänoikeuden haltija ja vuosi.

Uudelleenjulkaisutieto (Permission statement) on

  • Reprinted with permission.

Uudelleenjulkaisutietoa ei tarvitse lisätä, jos artikkelilla on Creative Commons -lisenssi.

Saavutettavuusseloste Tillgänglighetsutlåtande