Skip to Main Content
LibGuides

Tekijänoikeus

Skannaus ja kopiointi yksityiseen käyttöön

On sallittua skannata tai kopioida muutama kappale julkistetusta teoksesta (esim. kirjasta tai lehdestä) yksityiseen käyttöön kuten opiskelua tai harrastuksia varten. Yksityinen käyttö tarkoittaa perhettä ja lähimpiä ystäviä. Tehtyä kopiota ei saa myöhemmin käyttää muihin tarkoituksiin.

Verkkoaineistot

Kaikki verkossa oleva aineisto ei automaattisesti ole vapaasti käytettävissä. Jos esimerkiksi lisäät kuvan kotisivullesi, kukaan toinen ei saa kopioida ja käyttää kuvaa ilman lupaasi. Sen sijaan on sallittua linkittää vapaasti saatavissa oleviin verkkoaineistoihin. 

Näin käytät verkkoaineistoja rikkomatta tekijänoikeuksia

1. Ota yhteyttä tekijään ja pyydä lupa

  • Vinkki! Ellet tiedä kuvan tekijää, voit käyttää Googlen käänteistä kuvahakua osoitteessa https://images.google.com/ klikkaamalla kamerakuvaketta. Voit hakea kuvaa sen www-osoitteella tai lataamalla kuva tietokoneeltasi. Google etsii sivuja, joilla kuva esiintyy ja ehdottaa jopa samankaltaisia kuvia.

2. Etsi avointa Creative Commons (CC) -lisensoitua aineistoa täältä: http://search.creativecommons.org/

Opiskelijan tekijänoikeus omaan työhönsä

Kuva tytöstä opiskelemassa

Kuva: Student / CollegeDegrees360 (CC BY-SA 2.0)

Opiskelijalla on tekijänoikeus itse tekemäänsä materiaaliin, kuten opinnäytetyöhönsä. Opiskelijan tulee antaa lupa työnsä tallentamiseen internetiin tai korkeakoulun intranetiin.

Saavutettavuusseloste Tillgänglighetsutlåtande