Skip to Main Content
LibGuides

Kokoelmat: Harry Järvin kokoelma

Yleistä

Harry Järvin kokoelma koostuu kirjastoneuvos Harry Järvin yksityiskirjastosta sisältäen n. 14.000 nidettä (n. 270 hyllymetriä). Mittava osa kokoelmasta koostuu Harry Järvin Kafka-kokoelmasta. Harry ja Barbro Järv testamenttasivat kokoelman Tritonialle ja se saapui Tukholmasta Tritoniaan vuonna 2014.


Harry Schaumans stiftelse -säätiön ja Svensk-Österbottniska Samfundetin rahoituksella on tehty kokoelman karkea esilajittelu ja osa kirjoista on poimittu luettelointia varten. Kirjakokoelman voidaan nähdä kuvaavan Harry Järvin suurta kiinnostusta sivistykseen. Suurin osa kirjoista käsittelee filosofiaa ja kirjallisuushistoriaa, kaunokirjallisuutta etenkin saksaksi, ruotsiksi, ranskaksi, venäjäksi ja englanniksi, kirja- ja kirjastohistoriaa sekä antiikin kirjallisuutta ja kulttuurihistoriaa. Löytyy myös paljon kirjoja historiasta, yhteiskunnasta ja politiikasta sekä Suomen sotahistoriasta 1939-1945. Laajan Kafka-kokoelman lisäksi Järvillä oli myös paljon Itä-Euroopan ja Neuvostoliiton politiikkaa, historiaa ja kirjallisuutta käsittelevää aineistoa. Kirjakokoelma sisältää myös jonkin verran kasvatustieteen ja psykologian kirjallisuutta, mytologiaa, uskontoa, musiikkia, taidetta ja arkkitehtuuria käsittelevää aineistoa sekä muutama arvoteos, jonka Kungliga biblioteketin kirjansitoja on sitonut.


Kirjojen lisäksi Järvin kirjastoon kuului pienpainatteita, lehtiä, erilaisia esitteitä ja teatteriohjelmia sekä n. 10 hm arkistomateriaalia. Arkistomateriaali lahjoitettiin ja siirrettiin Svenska litteratursällskapetin arkistoon v. 2016 ja kuuluu SLS:n arkiston Vaasan kokoelmiin, www.sls.fi.

 

Sijainti: suljettu kokoelma

Saatavuus ja laina-aika: Voit seurata linkkejä: JÄRV (laina-aika 28 päivää), REFJÄRV (ei kotilainaan) ja RARJÄRV (harvinaiskirjat, ei kotilainaan) jos haluat nähdä kokoelman Tritonian Finna-kirjastotietokannassa. Ota yhteyttä spec@tritonia.fi jos haluat tutustua kokoelman harvinaiskirjoihin. 

Harry Järv

 ​

Harry Järv (s. 1921 Mustasaaren Karperössä, k. 2009 Tukholmassa) oli suomen-ruotsalainen kirjastonhoitaja, kirjailija ja kääntäjä. Vuonna 1954 hän suoritti filosofian lisensiaatin tutkinnon Uppsalan yliopistossa. Myöhemmin hänelle myönnettiin filosofian kunniatohtorin arvo Uppsalan yliopistossa ja Åbo Akademissa. Vuosina 1958-1987 hän työskenteli Tukholman Kungliga biblioteketissa, mm. kirjastoneuvoksena ja varajohtajana. Järv oli tunnettu Franz Kafka-asiantuntija, Vitterhetsakademienin jäsen sekä Horisont-, Radix (1978-1982)- ja Fenix (1983-1997) -kulttuurilehtien toimittaja. Hänet tunnettiin yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneena väittelijänä sekä Suomen sotiin osallistuneen nuoren sukupolven edustajana.

Sotavuosina hän valokuvasi ja dokumentoi rintaman tapahtumat, josta seurasi myöhemmin kirja ja elokuva Etulinjan edessä (2004).

Lähde: Biografiskt lexikon för Finland 3. Republiken A-L (2011), kuva: Wikipedia

Harry Järvin kirjoittamat artikkelit

Hakemalla Varastokirjaston Kontentti-lehtitietokannasta saat viittauksia Harry Järvin kirjoittamiin artikkeleihin esim. Horisont-, Parnasso- ja Nya Argus-lehdissä. Ota yhteyttä spec@tritonia.fi, jos haluat apua tiedonhakuun!

Saavutettavuusseloste Tillgänglighetsutlåtande