Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
LibGuides

Kokoelmat: Jaakko Nummisen kirjasto

Yleistä

Ministeri Jaakko Numminen ja hänen vaimonsa Maija Numminen lahjoittivat omistamansa kirjaston ja siihen liittyvän leikekokoelman lahjakirjalla Vaasan yliopistolle toukokuussa 2019.

Jaakko Nummisen kirjasto käsittää laajan kokoelman kirjoja, aikakauslehtiä, pienpainatteita, eripainoksia ja muuta materiaalia. Lehtileikekokoelma käsittää vuodet 1942-2020.

Kirjaston ensimmäinen osa siirrettiin Tritoniaan alkuvuodesta 2020 ja siirrot ovat jatkuneet siten, että kesään 2021 mennessä suurin osa kirjastosta on siirretty Vaasaan. Kokoelman järjestely on kesken. Tiedustelut: spec@tritonia.fi

Vaasan yliopiston uutisesta "Ministeri Jaakko Nummisen kirjasto Vaasan yliopistolle" löytyy lisää tietoa.

"Olen kerännyt kirjoja ja kirjasia laajalla rekisterillä, monilta aloilta, monenlaista kirjallisuutta, lähes kaikkea maan ja taivaan väliltä. Näin ollen kirjastoni on sisällöltään hyvin moninainen ja tietysti kaikilta osiltaan epätäydellinen. Mutta se on eräiltä osin myös tärkeä käyttökirjasto." - Jaakko Numminen, Bibliophilos 4/1997

Kuva Jaakko Nummisen ex libriksestä.

undefined

Jaakko Nummisen ex libriksen suunnitteli vuonna 1994 Elina Luukanen, ja Maija Nummisen ex libriksen suunnitteli Marjaana Virta vuonna 1990. 

Lehtileikekokoelma

Jaakko Nummisen kirjaston lehtileikekokoelma käsittää vuodet 1942-2020. Kokoelma on lajiteltu omiin, numeroituihin kansioihinsa henkilöiden, paikkojen ja asioiden mukaan.

Lehtileikekokoelmasta on apua esimerkiksi opinnäytetöitä tekeville, paikallishistoriaa tutkiville tai henkilökuvia laativille.

Lehtileikkeitä muun muassa seuraavista lehdistä:

  • Helsingin Sanomat
  • Hufvudstadsbladet
  • Pohjalainen
  • Ilkka
  • Vaasa
  • Vasabladet

Satunnaisemmin myös muista kotimaisista sanomalehdistä (mm. Turun Sanomat, Kaleva), sekä ulkomaisista lehdistä (mm. Dagens Nyheter, Frankfurter Allgemeine Zeitung).

Aikakauslehdistä on edustettuna Tampereen yliopiston Aikalainen.

Eripainokset, pienpainatteet ja vastaavat

Jaakko Nummisen kirjaston eripainosten, pienpainatteiden ja vastaavien kokoelma sisältää puheita, artikkeleita, vuosikirjoja ja muistokirjoituksia.

Kokoelma käsittää laajasti eri aihealueita, esimerkiksi historiaa, kielitiedettä, tiedettä, tutkimusta ja koulutusta.

Pääosin materiaali on suomen- ja ruotsinkielistä, mutta seassa on myös englannin-, saksan-, ranskan-, latinan- ja unkarinkielistä aineistoa.

Kokoelman harvinaisuus on filosofi Oiva Ketosen Jaakko Nummiselle lähettämät lukuisat eripainokset, joihin sisältyy käsinkirjoitettuja lisäkommentteja.

Yleiskirjallisuus

Jaakko Nummisen kirjastoon kuuluu myös suuri yleiskokoelma.

Yleiskokoelman aihealueita ovat muun muassa historia, kulttuuri ja elämäkerrat sekä muistelmat.

Matkakirjallisuus

Jaakko Nummisen kirjasto sisältää myös matkakirjallisuudeksi luokiteltavia teoksia.

Pääasiassa matkakirjallisuus on suomen- ja ruotsinkielistä, mutta joukossa on myös muutamia englannin- ja saksankielisiä teoksia.

Kirjoihin on liimattu joko Jaakko tai Maija Nummisen ex libris.

Jaakko Numminen

Jaakko Numminen 1980-luvulla.

Jaakko Mauri Numminen syntyi 22. lokakuuta 1928 Vaasassa. Hän toimi opetusministeriön kansliapäällikkönä yli kaksi vuosikymmentä, vuosina 1973-1994.

Numminen toimi myös Teuvo Auran virkamieshallituksessa opetusministerinä 14.5.-15.7.1970.

Numminen valmistui ylioppilaaksi Vaasan lyseosta 1947. Hän opiskeli historiaa Helsingin yliopiston historiallis-kielitieteellisellä osastolla ja valmistui maisteriksi vuonna 1957.

Numminen on muun muassa Vaasan yliopiston hallintotieteiden kunniatohtori (HTT h.c.) vuodelta 1988.

Jaakko Nummisen vaimo Maija Numminen syntyi vuonna 1933. Hän valmistui filosofian maisteriksi vuonna 1959 ja on työskennellyt muun muassa Werner Söderström Osakeyhtiön tietosanakirjojen toimituspäällikkönä ja päätoimittajana.  

Lähteet: Jaakko Nummisen Wikipedia, Kuka kukin on 1978 ja Erkkilän suvun esimies kertoo.

Kuva: Jaakko Nummisen arkisto.

Saavutettavuusseloste Tillgänglighetsutlåtande