Skip to Main Content
LibGuides

Kokoelmat: Jaakko Nummisen kirjasto

Yleistä

Ministeri Jaakko Numminen ja hänen puolisonsa Maija Numminen lahjoittivat omistamansa kirjaston ja siihen liittyvän leikekokoelman lahjakirjalla Vaasan yliopistolle toukokuussa 2019.

Jaakko Nummisen kirjasto käsittää laajan kokoelman kirjoja,pienpainatteita, eripainoksia ja muuta materiaalia. Lehtileikekokoelma käsittää vuodet 1942-2020(2021).

Kirjaston ensimmäinen osa siirrettiin Tritoniaan alkuvuodesta 2020. Jaakko Nummisella oli vielä projektin aikana viimeisinä elinvuosinaan  meneillään useita kirjoitusprojekteja, joihin hän tarvitsi materiaaliaan.  Viimeinen erä Jaakko Nummisen kirjastosta siirrettiin Vaasaan tammikuussa 2023. Kokoelman järjestely on kesken, eikä sitä ole luetteloitu. Tiedustelut: erikoiskokoelmat@uwasa.fi.

Vaasan yliopiston uutisesta "Ministeri Jaakko Nummisen kirjasto Vaasan yliopistolle" löytyy lisää tietoa kirjalahjoituksesta. 

Ministeri Jaakko Nummisen elämäntyöstä voi lukea tarkemmin Kansallisbiografiasta

"Olen kerännyt kirjoja ja kirjasia laajalla rekisterillä, monilta aloilta, monenlaista kirjallisuutta, lähes kaikkea maan ja taivaan väliltä. Näin ollen kirjastoni on sisällöltään hyvin moninainen ja tietysti kaikilta osiltaan epätäydellinen. Mutta se on eräiltä osin myös tärkeä käyttökirjasto." - Jaakko Numminen, Bibliophilos 4/1997

Kuva Jaakko Nummisen ex libriksestä.

undefined

Jaakko Nummisen ex libriksen suunnitteli vuonna 1994 Elina Luukanen, ja Maija Nummisen ex libriksen suunnitteli Marjaana Virta vuonna 1990. 

Lehtileikekokoelma

Jaakko Nummisen kirjaston lehtileikekokoelma käsittää vuodet 1942-2020(2021). Kokoelma on lajiteltu kansioihin  esim. henkilöiden, paikkojen ja asioiden mukaan.

Lehtileikkeitä muun muassa seuraavista lehdistä:

 • Helsingin Sanomat
 • Hufvudstadsbladet
 • Pohjalainen
 • Ilkka
 • Vaasa
 • Vasabladet

Satunnaisemmin myös muista kotimaisista sanomalehdistä (mm. Turun Sanomat, Kaleva), sekä ulkomaisista lehdistä (mm. Dagens Nyheter, Frankfurter Allgemeine Zeitung).

Yleiskirjallisuus

Jaakko Nummisen kirjastoon kuuluu laaja yleiskokoelma eri aihealueiden kirjallisuutta.

Yleiskokoelman aihealueita ovat muun muassa historia, kulttuuri ja elämäkerrat sekä muistelmat.

Eripainokset, pienpainatteet ja vastaavat

Jaakko Nummisen kirjaston eripainosten, pienpainatteiden ja vastaavien kokoelma sisältää puheita, artikkeleita, vuosikirjoja ja muistokirjoituksia,.

Kokoelma käsittää laajasti eri aihealueita, esimerkiksi historiaa, kielitiedettä, tiedettä, tutkimusta ja koulutusta.

Kokoelman harvinaisuus on filosofi Oiva Ketosen Jaakko Nummiselle lähettämät lukuisat eripainokset, joihin sisältyy käsinkirjoitettuja lisäkommentteja.

Pääosin materiaali on suomen- ja ruotsinkielistä, mutta mukana on myös englannin-, saksan-, ranskan-, latinan- ja unkarinkielistä aineistoa.

Lahjoitukseen sisältyi  myös jonkin verran muuta kuin varsinaista kirjastoaineistoa, kuten  taidenäyttelyjen ja teatteriesitysten esitteitä ja käsiohjelmia sekä kustantajien uutuusluetteloita. 

Matkakirjallisuus

Jaakko Nummisen kirjasto sisältää myös matkakirjallisuudeksi luokiteltavia teoksia.

Pääasiassa matkakirjallisuus on suomen- ja ruotsinkielistä, mutta joukossa on myös muutamia englannin- ja saksankielisiä teoksia.

Kirjoihin on liimattu joko Jaakko tai Maija Nummisen ex libris.

Lehdet ja muut kausijulkaisut

Jaakko Nummisen kirjasto sisälsi lahjoitusajankohtana merkittävän määrän lehtiä, sarjoja  ja muita kotimaisia  kausijulkaisuja (pääosin 1900-luvun loppupuolelta), kuten:

 • Carelia: Karjalan ASNT:n kirjailijaliiton kaunokirjallinen ja yhteiskuntapoliittinen kuukausijulkaisu
 • Genos
 • Historiallinen Aikakauskirja
 • Kotiseutu
 • Maanpuolustus
 • Miilu
 • Pyrkijä
 • Tieteessä tapahtuu
 • Virittäjä: Kotikielen seuran aikakauslehti

Kausijulkaisut, ml. yleiset aikakauslehdet, (esim. Suomen Kuvalehti ja HS-Kuukausiliite), ovat pääsääntöisesti saatavissa Varastokirjastosta tai käytettävissä mm. vapaakappalekirjastoissa.  

Jaakko Numminen

Jaakko Numminen 1980-luvulla.

Jaakko Mauri Numminen syntyi 22. lokakuuta 1928 Vaasassa ja kuoli 19.9.2022 Helsingissä. Hän toimi opetusministeriön kansliapäällikkönä yli kaksi vuosikymmentä, vuosina 1973-1994.

Numminen toimi myös Teuvo Auran virkamieshallituksessa opetusministerinä 14.5.-15.7.1970.

Numminen valmistui ylioppilaaksi Vaasan lyseosta 1947. Hän opiskeli historiaa Helsingin yliopiston historiallis-kielitieteellisellä osastolla ja valmistui maisteriksi vuonna 1957.

Numminen oli muun muassa Vaasan yliopiston hallintotieteiden kunniatohtori (HTT h.c.) vuodelta 1988.

Jaakko Nummisen puoliso Maija Numminen (o.s. Kairikko) syntyi 24.8.1933 Laatokan Karjalassa  ja kuoli 15.3.2022 Helsingissä. Hän valmistui filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1959 ja  teki pitkän työuran  muun muassa Werner Söderström Osakeyhtiön tietosanakirjojen toimituspäällikkönä ja päätoimittajana.  

Lähteet: Jaakko Nummisen Wikipedia, Kuka kukin on 1978 ja Erkkilän suvun esimies kertoo.

Seppinen, Ilkka: Numminen, Jaakko. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Studia Biographica 4. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1997– (viitattu 19.10.2022)
Julkaisun pysyvä tunniste URN:NBN:fi-fe20051410; artikkelin pysyvä tunniste http://urn.fi/urn:nbn:fi:sks-kbg-003969
(ISSN 1799-4349, verkkojulkaisu)

Kuva: Jaakko Nummisen arkisto.

Saavutettavuusseloste Tillgänglighetsutlåtande