Utvärdering av forskare och forskargrupper baseras på publiceringsaktivitet, citeringar, nätverk och publiceringskanalernas kvalitet. Indikatorer är bl.a. h-index och g-index.
Om man vill att en viss enhets citeringsrapporter och h-index ska vara sinsemellan jämförbara är det bra att på förhand bestämma vilka begränsningar som ska användas vid sökningarna:
H-index eller Hirsch-index utvecklades av professor Jorge E. Hirsch år 2005. Indexet mäter en forskares publiceringseffektivitet och publikationernas betydelse. Ju större h-indexet är, desto fler citerade publikationer har en forskare publicerat.
Logga in i din högskolans (Vasa universitet, Novia) Finna med HAKA och öppna databasen Web of Science.
I Web of Science är det bra att vara uppmärksam med förnamnets första bokstav, information om organisationstillhörighet och möjliga vagt definierade vetenskapsområden. Problem kan också orsakas av asiatiska namn, namn som innehåller bokstäverna å, ä, ö, namn bestående av många delar, specialtecken och forskare som har bytt efternamn.
Det kan vara svårt att hitta och känna igen ALLA publikationer av en viss forskare, speciellt om forskaren har ett mycket vanligt namn.
Logga in i Vasa universitets Finna med HAKA och öppna databasen Scopus.
Personens h-index syns i författarinformationen.
I Scopus är det bra att vara medveten om eventuellt felaktigt ihopkopplad information om författare. Problem kan också orsakas av asiatiska namn, namn som innehåller bokstäverna å, ä, ö, namn bestående av många delar, specialtecken och forskare som har bytt efternamn.
Google Scholar Citations är en användarprofiltjänst som upprätthålls av Google. En forskare kan skapa ett eget konto (gmail-konto) och lägga till alla sina publikationer som hittas via Google Scholar. I profilen syns antalet citeringar som publikationerna har fått, samt ett automatiskt uträknat h-index. Profilen kan vara antingen privat eller offentlig.
Obs! Inte heller Google Scholar kan hitta alla publikationer som finns, eftersom tjänsten bara söker igenom sådana publikationer vars abstrakt finns fritt tillgängliga på nätet. Google Scholar söker inte heller igenom t.ex. biblioteksdatabaser eller alla universitets publikationsarkiv. Publikationer som Google Scholar inte hittar är tills vidare inte möjliga att lägga till skilt i t.ex. en Google Scholar Citations-användarprofil.
Sök användarprofiler via Google Scholar eller logga in på ditt eget Google Scholar Citations-konto.
Publish or Perish (PoP) är ett gratisprogram som har utvecklats av australiensiskan Anne-Wil Harzing. Programmet kan användas för att göra citeringsanalyser baserat på citeringsinformation från bl.a. Google Scholar, PubMed och Crossref. Programmet laddas ner från Harzings hemsida.
Med hjälp av programmet kan man utvärdera bl.a. forskares inflytande (author impact) samt tidskrifters inflytande (journal impact) med olika bibliometriska indikatorer (h-index, g-index o.s.v.).
I Publish or Perish är det bra att vara uppmärksam om man använder förnamnet eller förnamnets första bokstav samt möjliga felaktigheter i publikations- och författarinformationen. Problem kan också orsakas av asiatiska namn, namn som innehåller bokstäverna å, ä, ö, namn bestående av många delar, specialtecken och forskare som har bytt efternamn.
SciVal är Elseviers avgiftsbelagt verktyg för analysering och visualisering av forskningsverksamhet. Verktyget utnyttjar publikationsdatan i Scopus. Vasa universitet har tillgång till SciVal, som är tillgängligt via Finna på universitetets nät eller på distans.
Publikationerna kan analyseras på nivån av organisationer, länder, världsdelar eller forskningsämnen som redan finns i verktyget. Användaren kan själv skapa granskningsföremål, det vill säga entiteter, genom att lägga till enskilda forskare och bilda forskningsgrupper eller -enheter av dem. Även grupper av utvalda publikationer kan analyseras.
I Explore-modulen kan man analysera olika indikatorer, forskningsämnen samt samarbetsorganisationer. I Compare-modulen kan man jämföra forskningsverksamheten av utvalda entiteter eller t.ex. högskolor. Av datan i SciVal kan olika analysrapporter med diagram och figurer sättas ihop. Rapporter kan bearbetas i avsnittet Reporting.
Instruktioner för att använda SciVal finns i deras egen LibGuide.
I internationella citeringsdatabaser kan det finnas olika versioner av en högskolas namn, vilket kan leda till att en del av högskolans publikationer förblir obemärkta eller tolkas som en annan högskolas publikationer. Därför är det viktigt att du alltid skriver ut din högskolas officiella namn när du publicerar din artikel! Det räcker inte med att skriva namnet på forskningscentret, forskningsprogrammet eller liknande för att påvisa att det är frågan om just din högskola.
Om du märker att det finns felaktigheter eller brister i informationen om dina publikationer i en citeringsdatabas, lönar det sig alltid att få det korrigerat.