Klikkaa korkeakoulusi logoa avataksesi linkin!
Julkaisufoorumi, tutkimuksen arvioinnit (RAE), erilaiset kansainväliset rankinglistat (esim. Shanghain lista)
Julkaisuaktiivisuus, viittaukset, verkostot, julkaisukanavien laatu.
Indikaattoreita: h-indeksi, g-indeksi
H-indeksin eli Hirsch-indeksin on kehittänyt professori Jorge E. Hirsch vuonna 2005. Indeksi mittaa tutkijan julkaisutehokkuutta ja tuotettujen julkaisujen merkittävyyttä. Mitä suurempi h-indeksi on, sitä enemmän tutkijalla on viittauksia saaneita julkaisuja.
Huomioitavaa h-indeksistä:
Lue lisää h-indeksistä Oulun yliopiston oppaasta.
Kansainvälisissä viittaustietokannoissa on korkeakoulun nimestä eri versioita, minkä seurauksena on mahdollista, että korkeakoulun julkaisuja jää huomioimatta tai niitä jopa tulkitaan toisen tutkimusorganisaation julkaisuiksi. Tämän vuoksi on tärkeää, että julkaisemasi artikkelin perustiedoissa lukee aina korkeakoulusi virallinen nimi oikein! Tieteenalayksikön, tutkimuskeskuksen, tutkimusohjelman tms. nimi ei riitä osoittamaan, että kyseessä on juuri sinun korkeakoulusi julkaisu.
Jos huomaat, että julkaisusi tiedoissa on viittaustietokannoissa virheitä, puutteita tai kaikki julkaisusi eivät ole rekisteröityneet profiilisi alle oikein esim. Scopuksessa, kannattaa niitä pyytää aina korjattavaksi. Sekä WOSissa että Scopuksessa julkaisutietojen korjaukset yms. voi ilmoittaa erillisellä lomakkeella:
Kun teet hakuja tekijän tai organisaation nimellä ja rajaat tuloksia tietokannoissa, kannattaa olla tarkkana. Näin varmistat, että kaikki relevantit artikkelit löytyvät. Ainakin seuraaviin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota:
Web of Science |
Scopus |
Publish or Perish |
Etunimen alkukirjain Epämääräiset tieteenalat Affiliaatiotiedot |
Mahdollisesti väärin |
Etunimi vai etunimen alkukirjain? Tuloksia liian paljon Manuaalista työtä paljon Virheet julkaisu- ja tekijätiedoissa |
Lisäksi hankaluuksia voivat aiheuttaa:
Bibliometriikan suuntaus, jossa mitataan yksittäisten artikkelien näkyvyyttä sosiaalisessa verkossa: twitterissä, facebookissa, blogeissa, tutkijaverkostoissa.
Artikkelin näkyvyyttä voi seurata mm. näissä palveluissa:
Joissain tietokannoissa, esim. Scopuksessa, voi seurata yksittäisten artikkelien saamaa näkyvyyttä altmetriikka-toimintojen avulla. Tällöin artikkelin yhteydestä löytyy altmetriikka-tunnus ja altmetriikka-tunnuslukuja, kuten mainintoja sosiaalisessa mediassa tai lukijoita Mendeleyssa.