Skip to Main Content
LibGuides

Tieteellisten julkaisujen arviointi

Opas esittelee keskeiset tutkimuksen arvioinnin työkalut, kertoo mistä impact factorit ja h-indeksit löytyvät sekä listaa tutkijaprofiilit- ja verkostot.

H-indeksi Google Scholarissa

Google Scholarin viittauksien perusteella lasketun h-indeksin saa selville kahdella eri tavalla:

  1. Google Scholar Citations –käyttäjäprofiilista

  2. Laskemalla h-indeksin ilmaisen Publish or Perish-ohjelman avulla


Huom. Google Scholarinkaan kautta ei löydy kaikkia julkaisuja, sillä Google Scholar haravoi vain sellaisia julkaisuja, joiden tiivistelmät ovat vapaasti verkossa. Google Scholar ei myöskään haravoi esim. kirjastotietokantojen ja kaikkien yliopistojen julkaisuarkistojen tietoja.  Julkaisuja, joita Google ei löydä, ei toistaiseksi myöskään voi lisätä erikseen esim. Google Scholar Citations käyttäjäprofiiliin.

Google Scholar Citations

Google Scholar Citations on Googlen ylläpitämä käyttäjäprofiilipalvelu, johon jokainen tutkija voi luoda oman tilin (gmail-tili) ja liittää sinne omat Google Scholarin kautta löytyvät julkaisunsa. Profiilissa näkyy julkaisujen saamat viittaukset ja automaattisesti laskettu h-indeksi. Profiili voi olla joko yksityinen tai julkinen.


Tutkijan h-indeksin hakeminen Google Scholar Citations-tutkijaprofiileista

Hae käyttäjäprofiileita Google Scholarin kautta tai kirjaudu omaan Google Scholar Citations –tiliisi. Kirjoita tutkijan nimi hakukenttään, jos tutkijalla on avoin GS profiili, näkyy se hakutuloksissa.

Kuvakaappaus Google Scholarista: visualisiointi yllä olevista ohjeistuksista
 

Kuvakaappaus Google Scholarista: visualisiointi yllä olevista ohjeistuksista

Kuvakaappaukset otettu syksyllä 2012.

Publish or Perish-ohjelma

Publish or Perish on australialaisen Anne-Wil Harzingin kehittämä ilmainen ohjelma, jonka avulla voi tehdä Google Scholarin viittaustietoihin perustuvia viittausanalyyseja. Ohjelma on ladattavissa Harzingin verkkosivuilta.  

Ohjelman avulla voidaan arvioida mm. tutkijoiden vaikuttavuutta (author impact) sekä lehtien vaikuttavuutta (journal impact) erilaisten tunnuslukujen avulla (h-indeksi, g-indeksi jne.).


Tutkijan h-indeksin laskeminen Publish or Perish -ohjelman avulla

  1. Valitse author impact-välilehti ja kirjoita tekijän nimi author’s name-kenttään (joko etunimi sukunimi tai etunimen alkukirjain sukunimi)
  2. Rajaa tarvittaessa julkaisuvuosien mukaan ja tee haku (lookup)
  3. Valitse halutut julkaisut yksitellen listasta tai käytä valintatyökaluja (check all – valitse kaikki tai uncheck all – poista valinnat)
  4. H-indeksi päivittyy automaattisesti sitä mukaa kun julkaisuja valitaan listasta
     

Kuvakaappaus Publish or Perishistä: visualisiointi yllä olevista ohjeistuksista

Saavutettavuusseloste Tillgänglighetsutlåtande