Skip to Main Content
LibGuides

E-böcker

Om bibliotekets e-böcker

Photo of an iPad and an e-book in a book shelf
Photo: Johan Larsson 

Bibliotekets e-böcker

Genom biblioteket har du tillgång till ett brett utbud av e-böcker från din högskolas utbildnings- och forskningsområden. Du hittar e-böcker i din egen högskolas Finnavy samt i våra LibGuides. De flesta e-böcker är sökbara i Tritonia-Finna. Observera dock att merparten av e-böckerna från e-bokstjänsten Biblio inte hittas i Finna utan måste sökas i databasens egna gränssnitt. I Finna kan du också bläddra igenom olika e-boktjänster och gå vidare till tjänsterna för att göra sökningar direkt i dessa.

De flesta e-bokstjänsterna används med högskolans användarnamn och lösenord. När du vill låna en e-bok från Ellibs eller Biblio behöver du dock Tritonias bibliotekskort.

Biblioteket skaffar e-böcker till olika plattformar, oftast som hela paket men även enskilda titlar. E-boksamlingen är ständigt föränderlig, eftersom en del av anskaffningarna består av tidsbundna beställningar och e-bokspaket som uppdateras.

Att läsa e-böcker

De e-böcker som biblioteket skaffat kan antingen läsas i datorns webbläsare eller laddas ner till den egna datorn eller mobila enheten.

Även om merparten av e-böckerna kan läsas av obegränsat antal samtidiga användare så har en del av e-böckerna har begränsat antal samtida användare, I de fall alla böcker är upptagna/utlånade kan man i de flesta e-bokstjänster göra reserveringar.

E-kursböcker

Biblioteket försöker alltid att skaffa elektroniska versioner av kursböckerna om sådana finns att tillgå. Tyvärr är det utbud på elektroniska kursböcker – speciellt på svenska – som erbjuds till organisationer mycket begränsat. Förlagen begränsar även tillgängligheten för den nyaste upplagan, ofta är enbart de äldre upplagorna av kursboken tillgängliga i elektronisk form. Dessutom fungerar tjänsterna för e-böcker olika och licenser som tillåter många användare samtidigt är dyra.

Föreslå inköp!

Det är möjligt att ge bokförslag även på e-böcker. Biblioteket reder ut huruvida boken kan anskaffas som e-bok. Observera att även om boken finns som e-bok för individuellt bruk är den inte alltid tillgänglig för till biblioteket.

Mera information om anskaffningar hittas här.

Meddela oss om problem!

Har du problem gällande e-böcker och inte hittar svar i den här guiden? Ta kontakt så utreder vi saken!

infoservice@uwasa.fi 

Nyttiga e-boksbegrepp

Info icon Offline-nedladdning
Bokens laddas ned till din enhet där du kan läsa den utan internetkontakt eller browser

Info icon Epub
Öppet filformat som används för att spara och distribuera e-böcker
 
Info icon DRM
”Digital Rights Management”, allmän beteckning för olika tekniker att skydda information i digitalt format

Info icon Adobe ID
Ett gratis användarnamn som behövs för att läsa DRM-skyddade böcker. Adobe ID aktiveras i den app som de skyddade böckerna ska läsas med.

Info icon Adobe Digital Editions
Adobes läsprogram för e-böcker som behövs om man vill ladda ned en DRM-skyddad e-bok till sin dator.
Saavutettavuusseloste Tillgänglighetsutlåtande