LibGuides: EU-tieto: EU-tieto

EU-tiedon opas

Tritonia on yksi Euroopan unionin EU-tallekirjastoista (European Documentation Centre). EU-tallekirjastojen tehtävänä on välittää sekä auttaa löytämään tietoa ja tietoaineistoja Euroopan unionista ja sen lainsäädännöstä, politiikanaloista ja toimielimistä. Tähän oppaaseen on koottu olennaisia EU-tietoa sisältäviä aineistoja.

EU-tilastoja

Eurostat on Euroopan unionin tilastotoimisto. Se julkaisee Euroopan laajuisia tilastoja ja indikaattoreita, joiden avulla voidaan tehdä maiden ja alueiden välisiä vertailuja. Eurostat laskee Euroopan unionia ja euroaluetta koskevia tilastotietoja kansallisten viranomaisten keräämien tietojen pohjalta ja kehittää yhdenmukaisia määritelmiä, luokituksia ja menetelmiä EU:n virallisten tilastojen tuottamista varten yhteistyössä kansallisten tilastoviranomaisten kanssa. EU:n tilastot ovat vapaasti saatavilla Eurostatin verkkosivujen kautta.

Eurostat

Eurostatin opasvideoita:

Eurostatin uutisia:

EU-tietoa

Euroopan parlamentti Euroopan parlamentti on suorilla vaaleilla valittu EU-elin, jolla on lainsäädäntö-, valvonta- ja budjettivastuita. EU-kansalaiset valitsevat parlamentin jäsenet joka viides vuosi järjestettävissä suorissa vaaleissa.
Eurooppa-neuvosto Eurooppa-neuvosto määrittää EU:n yleiset poliittiset linjaukset ja painopisteet. Eurooppa-neuvoston muodostavat EU-maiden valtion- tai hallitusten päämiehet, Euroopan komission puheenjohtaja ja unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja.
Euroopan unionin neuvosto Euroopan unionin neuvosto toimii EU-maiden hallitusten äänenä, sopii EU-lainsäädännöstä ja koordinoi eri alojen politiikkaa. EU:n neuvosto muodostuu tietystä politiikan alasta vastaavista ministereistä kustakin EU-maasta.
Euroopan komissio Euroopan komissio tekee lainsäädäntöesityksiä ja valvoo lainsäädännön soveltamista sekä vastaa EU:n toimintapolitiikkojen ja talousarvion täytäntöönpanosta ja siten edistää EU:n yleistä etua.
Euroopan unionin tuomioistuin Euroopan unionin tuomioistuin varmistaa, että EU:n lainsäädäntöä tulkitaan ja sovelletaan samalla tavalla kaikissa EU-maissa ja että EU-maat ja EU-toimielimet noudattavat EU:n lainsäädäntöä. Se myös ratkaisee EU-maiden ja EU-toimielinten välisiä riita-asioita.
Euroopan keskuspankki Euroopan keskuspankki (EKP) hallinnoi euroa, ylläpitää hintavakautta ja hoitaa EU:n talous- ja rahapolitiikkaa
Euroopan tilintarkistustuomioistuin Euroopan tilintarkastustuomioistuin auttaa parantamaan EU:n varainhoitoa ja tarkastaa, että EU:n varat kerätään ja käytetään asianmukaisesti. Euroopan tilintarkastustuomioistuin on EU:n riippumaton ulkoinen tarkastaja, joka ajaa EU:n veronmaksajien etua. Sillä ei ole oikeudellista toimivaltaa, vaan sen tehtävä on auttaa Euroopan komissiota hallinnoimaan EU:n talousarviota. Lisäksi se raportoi EU:n varainhoidosta.

Euroopan ulkosuhdehallinto Euroopan ulkosuhdehallinto (EUH) hallinnoi EU:n diplomaattisia suhteita EU:n ulkopuolisten maiden kanssa ja johtaa EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.
Euroopan talous- ja sosiaalikomitea Euroopan talous- ja sosiaalikomitea (ETSK) on neuvoa-antava elin, joka edustaa työnantaja- ja työntekijäjärjestöjä sekä muita eturyhmiä. Se antaa lausuntoja EU-asioista EU:n neuvostolle, Euroopan komissiolle ja Euroopan parlamentille ja toimii yhdyssiteenä unionin toimielinten ja kansalaisten välillä.
Euroopan alueiden komitea Euroopan alueiden komitea (AK) on EU:n neuvoa-antava elin, joka edustaa Euroopan alue- ja paikallisviranomaisia.
Euroopan investointipankki Euroopan investointipankki (EIP) antaa rahoitusta EU:n tavoitteita tukeville hankkeille sekä EU:ssa että sen ulkopuolella.
Euroopan oikeusasiamies Euroopan oikeusasiamies tutkii kanteluja, jotka liittyvät EU:n toimielinten ja muiden elinten toiminnassa ilmenneeseen huonoon hallintoon. Kantelun tekijänä voi olla EU-kansalainen, EU-maan asukas tai EU:ssa toimipaikkaansa pitävä järjestö tai liikeyritys.
Euroopan tietosuojavaltuutettu Euroopan tietosuojavaltuutettu varmistaa, että EU:n toimielimet ja muut elimet kunnioittavat kansalaisten oikeutta yksityisyyteen henkilötietojen käsittelyssä.
Euroopan tietosuojaneuvosto Riippumaton EU:n elin, joka valvoo, että tietosuojasääntöjä sovelletaan yhdenmukaisesti koko EU:ssa, ja edistää EU:n tietosuojaviranomaisten yhteistyötä.

CORDIS - EU research results The Community Research and Development Information Service (CORDIS) is the European Commission's primary source of results from the projects funded by the EU's framework programmes for research and innovation.
Euroopan komission Suomen-edustusto Euroopan komission Suomen-edustusto tiedottaa EU:n toiminnasta ja sen vaikutuksista Suomessa, toimii Suomen hallituksen ja viranomaisten sekä muiden suomalaistahojen EU-tietolähteenä, tarjoaa suomalaisille tiedotusvälineille ja suoraan kansalaisille tietoa EU:n toimista ja päätöksistä, toimii EU-komission edustajana Suomessa ja raportoi komissiolle tärkeistä poliittisista, taloudellisista ja yhteiskunnallisista kehityskuluista Suomessa.
Euroopan parlamentin asiakirjarekisteri Euroopan parlamentin julkiseen asiakirjarekisteriin sisältyy erityisesti lainsäädäntöasiakirjoja, jotka se on laatinut tai vastaanottanut jäsenvaltioita sitovien säädösten antamismenettelyjen yhteydessä. Mahdollisuuksien mukaan saatavilla on myös muun tyyppisiä asiakirjoja.
Euroopan parlamentin Suomen-toimisto Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä. Toimistosta voi kysyä Euroopan parlamentin työhön, rakenteeseen ja jäseniin (lainsäädäntötyö, valiokunnat, puhemiehistö jne.) liittyvistä asioista.
Euroopan unionin Suomen pysyvä edustusto Suomen pysyvä edustusto Euroopan Unionissa (EUE) ajaa Suomen etuja EU:n päätöksenteossa hallituksen ohjeiden pohjalta sekä raportoi ja välittää tietoa Suomeen.
Euroopan unioni verkossa EU:n virallinen verkkosivusto, jonka kautta voi etsiä tietoa EU:sta ja sen tarjoamista palveluista. Sivustolla on perustietoa EU:n toiminnasta, EU-aiheisia uutisia ja linkkejä EU:n toimielinten ja virastojen verkkosivustoilla oleviin tietoihin. Sivustoa ylläpitää Euroopan komission viestintäpääosasto EU:n toimielinten puolesta.
Eurooppa-neuvoston ja EU:n neuvoston asiakirjat ja julkaisut EU:n neuvoston ja Eurooppa-neuvoston asiakirjat ovat saatavilla julkisessa asiakirjahakemistossa EU:n avoimuussääntöjen mukaisesti. Voit myös selata neuvoston julkaisuja, tutustua arkistoon tai tehdä hakuja lainsäädäntöön, josta neuvotellaan neuvoston ja Euroopan parlamentin välillä.
Europe Direct -palvelu Europe Direct -palvelu vastaa EU:ta koskeviin yleisiin kysymyksiin, ohjaa tietolähteille, antaa tietoa EU:n kansalaisten oikeuksista ja mahdollisuuksista ja toimittaa joitakin EU:n julkaisuja postitse.
EU whoiswho EU-toimielinten, -virastojen ja -laitosten virallinen hakemisto, jolla voi hakea henkilöitä ja organisaatioyksiköitä.
IPEX - Interparliamentary platform for exchange of EU information IPEX-tietokanta sisältää EU:ta koskevia parlamenttien asiakirjoja ja tietoja. Se koostuu pääasiassa eri kansallisten parlamenttien siihen siirtämistä yksittäisistä asiakirjoista. Asiakirjat luokitellaan sen EU-asiakirjan mukaan, jota ne koskevat.
Valtioneuvoston Eurooppatiedotus Eurooppatiedotuksen tehtävänä on hoitaa kansalaistiedotusta molemmilla kotimaisilla kielillä EU-asioista, joilla on vaikutusta suomalaisiin. Eurooppatiedotus palvelee luotettavana, suomalaisena EU-tiedonlähteenä ja edistää keskustelua EU-asioista sekä tuottaa aineistoa ja vastaa EU-kysymyksiin.

EU:n toimielinten lehtiä ja julkaisuja

Cedefop Publications The European Centre for the Development of Vocational Training (Cedefop) supports development of European vocational education and training (VET) policies and contributes to their implementation.
EDM - European Defence Matters Official magazine of European Defence Agency
EESC Info The European Economic and Social Committee (EESC) is a consultative body that gives representatives of Europe's socio-occupational interest groups and others a formal platform to express their points of view on EU issues. Its opinions are addressed to the Council, the European Commission and the European Parliament. It thus has a key role to play in the Union's decision-making process.
EIB Publications The EIB publishes a wide range of reports, studies and brochures aimed at professionals and the general public. All publications are free of charge in their digital formats: PDF, e-book or online. A limited number of print publications can be ordered free of charge from the Publications Office of the European Union.
EUAA (European union Agency for Asylum) Publications The EUAA acts as a resource for Member States in the field of international protection, with the ability to provide practical, legal, technical, advisory and operational assistance in many formats.
EU CAP Network The Network is a forum for optimising the flow of information about agriculture and rural policy within the EU.
European Commission - Employment, Social Affairs & Inclusion Publications This Commission department is responsible for EU policy on employment, social affairs, skills, labour mobility and the related EU funding programmes.
European Commission - Environment Publications This Commission department is responsible for EU policy on the environment. It proposes and implements policies that ensure a high level of environmental protection and preserve the quality of life of EU citizens.
European Training Foundation Publications European Training Foundation (ETF) is a European Union agency that helps transition and developing countries harness the potential of their human capital through the reform of education, training and labour market systems, and in the context of the EU's external relations policy.
F4E Publications Fusion for Energy (F4E) is the European Union organisation managing Europe’s contribution to ITER - the biggest scientific experiment on the path to fusion energy.
Horizon - The EU Research & Innovation Magazine Horizon brings you the latest news and features about thought-provoking science and innovative research projects funded by the EU. Our articles are written by independent science journalists and are designed to appeal to both scientists and non-scientists alike.

Eri tiedonlähteitä

AEI - Archive of European Integration The University of Pittsburgh's Archive of European Integration (AEI) is an electronic repository and archive for research materials on the topic of European integration and unification. The AEI collects two types of materials: certain types of independently-produced research materials and official European Community/European Union documents.
ARCHISplus - Historical Archives Euroopan komission historiallisten arkistojen palvelu, joka sisältää 4 kokoelmaa: kokouspöytäkirjat, puheet, vuosiraportit ja tiedotuslehdet. 30 vuotta vanhemmat asiakirjat ovat julkisia. Osa uudemmista asiakirjoista on saatavissa pyynnöstä.
Cadmus - EUI Research Repository Cadmus is the EUI Research Repository that contains EUI-members' academic publications. Cadmus also includes all publications from academic series sponsored by the EUI, such as working paper series and theses written by EUI researchers. The EUI supports the principle of Open Access. Cadmus contains Open Access publications at an increasing proportion.
European History Primary Sources (EUI) European History Primary Sources is a joint initiative of the Library and the Department of History and Civilization of the European University Institute. The purpose of EHPS is to provide an easily searchable index of scholarly digital repositories that contain primary sources for the history of Europe.
Euroopan unionin avoimen datan portaali Euroopan unionin avoimen datan portaalin kautta pääsee hyödyntämään EU:n toimielinten ja laitosten tuottamaa datavarantoa. Data on vapaasti käytettävissä kaupallisiin tai ei-kaupallisiin tarkoituksiin. Palvelun tarkoituksena on edistää datan innovatiivista käyttöä ja hyödyntää sen taloudellista potentiaalia. Portaali tukee myös EU:n toimielinten ja laitosten toiminnan avoimuutta ja vastuullisuutta.
HAEU - Historical Archives of the European Union Database of the Historical Archives of the European Union on yhteisöjen instituutioiden historiallisia asiakirjoja sisältävä tietokanta.

Europeana - Euroopan digitaalinen kirjasto Europeana on digitaalinen kirjasto, jonka kautta löytyy Euroopan kulttuuriaarteiden kokoelmiin kuuluvaa sähköistä dokumenttia.
European Commission libraries Find-eR can be used to search the European Commission libraries print and electronic collections. Some publications are freely available with the full text online. Most printed books are borrowed as interlibrary loans for libraries and documentation services. Periodicals cannot be borrowed but copies of articles from periodicals subject to copyright legislation are supplied whenever the terms and conditions in the license agreements allow it.
Finna.fi - Suomen arkistot, kirjastot ja museot Finna.fi tuo Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot kaikkien saataville. Pääset selaamaan ja lukemaan verkossa saatavilla olevia aineistoja. Hakupalvelusta öydät samalla haulla kaikille avoimet aineistot, jotka mukana olevat organisaatiot tarjoavat. Voit myös mm. uusia lainoja ja tehdä varauksia eri kirjastojen aineistoihin yhdestä ja samasta paikasta.

CURIA - Euroopan unionin tuomioistuin CURIA on Euroopan Unionin tuomioistuimen tietokanta. Tuomioistuin muodostuu kolmesta eri tuomioistuimesta: unionin tuomioistuimesta, unionin yleisestä tuomioistuimesta (perustettu 1988) ja virkamiestuomioistuimesta (perustettu 2004). Oikeustapauskokoelma sisältää asiakirjoja vuodesta 1954 ja henkilöstöasioiden oikeustapauskokoelma vuodesta 1994 alkaen.
e-Justice - Euroopan oikeusportaali Euroopan oikeusportaali on keskitetty sähköinen palvelu, joka tarjoaa tietoa oikeusalasta. Sen tavoitteena on helpottaa oikeusjärjestelmiä koskevien tietojen ja oikeussuojan saatavuutta EU:ssa. Portaalin tiedot ovat saatavilla 23 kielellä.
EUR-Lex EUR-Lex tarjoaa keskitetyn pääsyn Euroopan unionin oikeudellisten tekstien täydelliseen kokoelmaan kaikilla kielillä. Sisältää Euroopan unionin lainsäädäntöä, perussopimukset, oikeustapauksia ja muita asiakirjoja.
Legislative Observatory Legislative Observatory on Euroopan parlamentin tietokanta lainsäädäntötyön vaiheista, joka kattaa asiat vuodesta 1994 alkaen.
European Union Law (University of Melbourne) Library Guide on EU law by University of Melbourne
European Union Law (University of Oxford) LibGuide on EU law by University of Oxford

EUR-Lexin sanasto
EU Vocabularies The EU Vocabularies website provides access to vocabularies managed by the EU institutions and bodies. This includes controlled vocabularies, schemas, ontologies, data models, etc. As part of the EU open data initiative, the EU Vocabularies site offers free public access to all of its content.
IATE - Interactive Terminology for Europe IATE (Interactive Terminology for Europe) is EU's inter-institutional terminology database. IATE has been used in the EU institutions and agencies since summer 2004 for the collection, dissemination and shared management of EU-specific terminology.

DOAB - Directory of Open Access Books DOAB aims to increase discoverability of Open Access books. Academic publishers are invited to provide metadata of their Open Access books to DOAB. The directory is open to all publishers who publish academic, peer reviewed books in Open Access and should contain as many books as possible, provided that these publications are in Open Access and meet academic standards.
OAPEN - Open Access Publishing in European Networks The OAPEN Library contains freely accessible academic books, mainly in the area of humanities and social sciences. OAPEN works with publishers to build a quality controlled collection of open access books, and provides services for publishers, libraries and research funders in the areas of deposit, quality assurance, dissemination, and digital preservation.
SSRN - Social Science Reseach Network eLibrary SSRN is a platform for the dissemination of early-stage research. It is a searchable online library that enables authors to post their papers and abstracts easily and free of charge. The vast majority of papers can be downloaded free of charge as well. SSRN provides a space for a variety of content types to be accessed beyond the traditional research article, including gray literature, book reviews, multimedia files, and datasets.

CEPS - Centre for European Policy Studies The Centre for European Policy Studies (CEPS) is a think tank and forum for debate on EU affairs.
CVCE.eu The University of Luxembourg’s CVCE.eu research infrastructure gives access to thousands of documents and publications on the European integration process in the 20th and 21st centuries. Open and interconnected digital publications on the European integration process analysed from a transnational and multidimensional perspective. Based on a scholarly approach, the ePublications form an integral part of the digital research infrastructure on European integration.
Eduskunnan kirjaston valikoima laadukkaista verkkopalveluista Valikoima laadukkaita verkkopalveluja eduskuntatiedon, oikeudellisen tiedon ja yhteiskuntatiedon aloilta.
EPC - European Policy Centre The European Policy Centre (EPC) is an independent, not-for-profit think tank dedicated to fostering European integration through analysis and debate, supporting and challenging European decision-makers at all levels to make informed decisions based on evidence and analysis, and providing a platform for engaging partners, stakeholders and citizens in EU policy-making and in the debate about the future of Europe.
ESO - European Sources Online University of Cardiff's European Sources Online (ESO) is an online database and information service which provides access to information on the institutions and activities of the European Union, the countries, regions and other international organisations of Europe, and on issues of importance to European researchers, citizens and stakeholders. ESO provides access to thousands of expertly selected, well known and less well known websites, documents and publications from the EU and other international organisations, national governments, think tanks, stakeholder organisations, working papers etc, full text articles from Financial Times, plus bibliographic records to key academic textbooks and periodical articles, and a series of unique Information Guides compiled by the ESO Editorial Team.
Tilastokeskus: Kansainvälisen tilastotiedon opas
European Union (University of California) Library Guide on EU by University of California

EU:n julkaisutoimisto

EU-julkaisut

EU:n YouTube-kanava

EU YouTube channel
The European Commission's YouTube channel informs people on the activities of the European Union through video clips. Users can watch videos on a wide-range of topics - from the EU's first post-war historical steps to today's need to safeguard the environment and combat climate change.

EU-uutisia

EUobserver

EurActiv

Euronews