Skip to Main Content
LibGuides

E-kirjat

Opas esittelee kirjaston eri e-kirjapalveluita ja opastaa miten voit lukea ja ladata kirjoja eri laitteilla.

Yleistä e-kirjoista

Kuva kirjahyllyssä kirjojen välissä olevasta iPadista ja e-kirjasta
Photo: Johan Larsson 

Tritonian e-kirjat

Kirjaston kautta käytössäsi on laaja valikoima e-kirjoja korkeakoulusi opetus- ja tutkimusaloilta. Löydät e-kirjat oman korkeakoulusi Finna-näkymästä sekä LibGuides-oppaista. Suurin osa e-kirjoista on haettavissa Tritonia-Finnan kautta nimekkeittäin. Finnassa voit myös selata eri e-kirjapalveluita ja edetä palvelun omaan käyttöliittymään tekemään hakuja.

E-kirjoihin pääset kirjautumalla Finnaan korkeakoulusi tunnuksella. Tritonian kirjastokortin tunnukset tarvitset, kun haluat lainata e-kirjan Ellibs- tai Biblio-palvelusta. 

Kirjasto hankkii e-kirjoja eri alustoille, paketteina tai yksittäisinä nimekkeinä, suoraan kustantajilta tai aineistonvälittäjien kautta. E-kirjakokoelma on jatkuvasti muuttuva, sillä osa hankinnoista on määräaikaisia tilauksia ja päivittyviä e-kirjapaketteja. 


E-kirjojen lukeminen

E-kirjoja luetaan joko verkkoyhteydessä selaimen kautta tai ne ladataan omalle koneelle tai mobiililaitteelle lukuohjelmassa tai -sovelluksessa luettavaksi.

Osaa kirjoista voi lukea monta käyttäjää yhtä aikaa, osa on vain yhden käyttäjän luettavissa kerrallaan. Useimmissa e-kirjapalveluissa voi lainassa olevaan e-kirjaan tehdä varauksen. 

Lisätietoa Löydä ja lue -välilehdeltä.


E-kurssikirjat

Kirjasto pyrkii hankkimaan kurssikirjat e-kirjoina aina kun mahdollista. E-kirjan lisenssin laajuus ja käyttöoikeudet vaihtelevat kustantajittain, palveluittain ja nimekkeittäin: Joissakin tapauksissa kaikki kurssin opiskelijat voivat lukea kirjaa samanaikaisesti, joskus yhtäaikaisten käyttäjien määrä on rajoitettu. Kurssin opiskelijamäärä saattaa määrittää hankittavissa olevan lisenssin laajuuden.  

Kirjasto tekee hankinnat vuosittaisen aineistobudjetin rajoissa. Pääsääntöisesti e-kurssikirjat ovat kalliimpia kuin vastaavat painetut. Ulkomaisten e-kirjojen saatavuus on usein parempi kuin kotimaisten, mutta toisaalta kustantajat myös rajoittavat kurssikirjanimekkeiden myyntiä.


Ehdota!

E-kirjoja voi ehdottaa hankittavaksi samalla tavalla kuin painettujakin kirjoja. Ruksi hankintalomakkeelta kohta "Toivotaan hankittavan elektronisena kirjana", niin kirjaston henkilökunta tarkistaa puolestasi, onko kirjaa saatavilla sähköisenä. Huomaathan, että vaikka e-kirja olisi yksityishenkilöiden ostettavissa sähköisessä muodossa, ei sitä aina ole saatavana kirjastokäyttöön. 

Lisätietoa hankinnasta löydät verkkosivuiltamme.


Ilmoita ongelmasta! 

Onko sinulla e-kirjaan liittyvä ongelma, johon ei löydy vastausta tästä oppaasta? Ota yhteyttä, niin selvitetään asia!

infoservice@uwasa.fi

Ota yhteyttä

Hyödyllistä e-kirjasanastoa

Info icon Offline-lataaminen
Kirja ladataan omalle laitteelle lukuohjelmaan, jolloin sen voi lukea ilman verkkoyhteyttä tai selainta.

Info icon Epub
E-kirjojen tallennuksessa ja jakelussa käytetty avoin tiedostomuoto.
 
Info icon DRM
”Digital Rights Management”, yleisnimi digitaalisessa muodossa olevan tiedon suojaustekniikoille.

Info icon Adobe ID
DRM-suojattujen kirjojen lukemista varten tarvittava ilmainen käyttäjätunnus. Adobe ID aktivoidaan sovellukseen, jolla suojattuja kirjoja luetaan.
 
Info icon Adobe Digital Editions
Adoben e-kirjojen lukuohjelma ja sovellus, johon Adoben DRM-suojausta käyttävä e-kirjatiedosto voidaan ladata luettavaksi tietokoneella tai mobiililaitteella.
Saavutettavuusseloste Tillgänglighetsutlåtande