Skip to Main Content
LibGuides

E-kirjat

Opas esittelee kirjaston eri e-kirjapalveluita ja opastaa miten voit lukea ja ladata kirjoja eri laitteilla.

Kerro kirjastolle kurssikirjallisuudestasi

Kurssikirjat pyritään hankkimaan sähköisinä, mikäli ne ovat tarjolla kirjastokäyttöön sopivalla lisenssillä ja kohtuullisin kustannuksin. Kirjasto hankkii e-kirjoja joko paketteina tai yksittäisinä nimekkeinä. Hankinnat voivat olla joko määräaikaisia tilauksia tai pysyviä ostoja

Huom! Tilauspakettien sisältöön voi hankinnan jälkeen tulla muutoksia, joihin kirjasto ei voi vaikuttaa: paketteihin lisätään uusia nimekkeitä, mutta niitä voi myös poistua. Olisi tärkeää, että kirjastolla olisi tieto kaikista kursseilla käytettävistä e-kirjoista. Pyrimme aina hankkimaan e-kurssikirjan pysyvään käyttöön, mikäli mahdollista. 

Onko e-kirja pysyvästi käytössä vai tarvitseeko lisenssiä uusia?

Kun haluat varmistaa kurssisi e-kirjan käytettävyyden jatkossakin, toimi näin:

1) Tarkista oman korkeakoulusi Finnasta minkä tietokannan tai palvelun kautta e-kurssikirjasi on käytössä. Tietokannan nimen näet linkistä. 
Link_example

2) Tarkista alla olevasta valikosta ovatko kurssisi e-kirjat pysyviä ostoja vai määräaikaisia tilauksia. Näet tiedot tietokannoittain. Määräaikaisina tilatut nimekkeet vaativat uusintaa vuosittain tai lyhyemmin määräajoin.

3) Tarvittaessa ilmoita e-kirjan uusintatarpeesta Uusintalomakkeella

Video-ohje

Ota yhteyttä kirjastoon mikäli sinulla on kysyttävää!

E-kirjapalvelut lisenssityypeittäin

  • E-kirjapaketteja, joiden sisältö päivittyy: uusia kirjoja lisätään kokoelmaan, mutta niitä voi myös poistua.
  • Paketit tilataan vuositilauksella (kalenterivuosi).
  • Opettajan ei tarvitse erikseen tilata/uusia paketteihin kuuluvia e-kurssikirjoja, vaan kirjasto uusii kirjapaketit vuosittain.
  • Yksittäisiä e-kirjoja, joiden lisenssi määräaikainen. Tilauskauden pituus vaihtelee nimekkeittäin.
  • E-kirjalisenssit uusittava tilauskauden päätyttyä. Opettaja voi ilmoittaa kirjastolle Uusintalomakkeella, mikäli e-kirja uusitaan seuraavaa syys- tai kevätlukukautta varten.
  • Tilauskauden voi tarvittaessa tarkistaa kirjastolta: infoservice(a)uwasa.fi
  • Pieni kokoelma e-kirjoja, jotka ovat pysyvästi käytössä.
  • Yli 200 000 nimekkeen e-kirjapaketti, jonka sisältö päivittyy: uusia kirjoja lisätään kokoelmaan, mutta niitä voi myös poistua kesken tilauskauden. Ebook Central -alustalle voidaan hankkia nimekkeitä myös pysyvään käyttöön. 
  • Finnasta näet onko e-kirja ostettu omaksi: linkissä lukee tällöin Ebook Central (perpetual licence)
  • Finnasta näet sisältyykö e-kirja tilauskokoelmaan: linkissä lukee tällöin pelkkä Ebook Central Academic Complete.
  • Ota yhteyttä kirjastoon, mikäli käytät kurssikirjana tilauskokoelman e-kirjaa: infoservice(a)uwasa.fi
  • Yksittäin hankittuja e-kirjoja, jotka ovat pysyvästi käytössä.
  • E-kirjapaketti, joiden sisältö päivittyy: uusia kirjoja lisätään kokoelmaan, mutta niitä voi myös poistua kesken tilauskauden.
  • Paketti tilataan vuositilauksella (kalenterivuosi).
  • Opettajan ei tarvitse erikseen tilata/uusia paketteihin kuuluvia e-kurssikirjoja, vaan kirjasto uusii kirjapaketit vuosittain.
  • E-kirjapaketti, jonka sisältö päivittyy: uusia kirjoja lisätään kokoelmaan, mutta niitä voi myös poistua tilauskauden aikana.
  • Ota yhteyttä kirjastoon, mikäli käytät kurssikirjana pakettiin sisältyvää e-kirjaa: infoservice(a)uwasa.fi
  • E-kirjapaketti, jonka sisältö päivittyy: uusia kirjoja lisätään kokoelmaan, mutta vanhempia painoksia ja vähän käytettyjä nimekkeitä voi myös poistua kesken tilauskauden.
  • Pakettiin on määräaikainen vuositilaus (kalenterivuosi).
  • Ota yhteyttä kirjastoon, mikäli käytät kurssikirjana pakettiin sisältyvää e-kirjaa: infoservice(a)uwasa.fi
  • Yksittäisiä e-kirjoja, joiden lisenssi määräaikainen. 
  • Uusittava tilauskauden päätyttyä. Opettaja voi ilmoittaa kirjastolle Uusintalomakkeella, mikäli e-kirja uusitaan seuraavaa lukukautta varten.
  • E-kirjapaketti, joiden sisältö päivittyy: uusia kirjoja lisätään kokoelmaan, mutta niitä voi myös poistua.
  • Paketti tilataan vuositilauksella (kalenterivuosi).
  • Opettajan ei tarvitse erikseen tilata/uusia paketteihin kuuluvia e-kurssikirjoja, vaan kirjasto uusii kirjapaketit vuosittain.
  • Pieni kokoelma e-kirjoja, jotka ovat pysyvästi käytössä.
  • Yksittäin tilattuja e-kirjanimekkeitä mm. Pearson ja Sage -kustantajilta. Lisenssin pituus 6-12 kk.
  • E-kirjalisenssit uusittava tilauskauden päätyttyä. Opettaja voi ilmoittaa kirjastolle Uusintalomakkeella, mikäli e-kirja uusitaan seuraavaa syys- tai kevätlukukautta varten.
  • Tarkista tilauskausi tarvittaessa kirjastolta: infoservice(a)uwasa.fi
  • Huom. Kurssin opiskelijamäärä vaikuttaa hankittavissa olevaan lisenssiin. Esim. unlimited access saatavana vain yli 150 opiskelijan kursseille.

Usein kysytyt kysymykset (opettajat)

Kun valitset uutta kurssikirjaa, tarkista  ensin onko se saatavana e-kirjana kirjastokäyttöön ja millaisella lisenssillä se olisi saatavana. Ota yhteyttä kirjastoon osoitteeseen infoservice@uwasa.fi, me autamme!  Varmista asia ennen kuin päätät ottaa kirjan kurssikirjaksi. Lisenssi vaikuttaa mm. siihen kannattaako kurssilla käyttää tenttiä, jossa kaikki opiskelijat tarvitsevat kirjaa samaan aikaan. 

Kun huomaat, että vanha painos kurssikirjasta ei enää ole käytössä, ilmoita asiasta kirjastoon. Päivitämme kurssikirjakokoelmaa niin, että vain kursseilla ajankohtaiset painokset ovat saatavana kirjastossa. Sinä olet oman alasi asiantuntija!

Kirjaston hankkimat e-kurssikirjat voivat olla joko määräaikaisia tilauksia tai pysyviä ostoja. Pysyviä ostoja ei tarvitse uusia tietyin väliajoin kun taas määräaikaiset tilaukset täytyy. Voit helposti tarkistaa omien kurssikirjojesi tilanteen selvittämällä minkä tietokannan kautta ne ovat saatavana. Katso video-ohje.

Jos sinulla on kysyttävää kurssikirjojesi tilanteesta, ota yhteyttä infoservice@uwasa.fi niin katsotaan yhdessä!

Se onko e-kirja pysyvä osto vai määräaikainen tilaus, riippuu kustantajasta ja e-kirjapalvelun tarjoajasta. Käyttäjälle tämä näyttäytyy tietokannoittain. Pääsääntönä voisi pitää sitä, että lisenssin laadun voi päätellä siitä missä tietokannassa e-kirja on saatavana. Määräaikaisia lisenssejä ovat usein esim. Ellibs -ja Vital Source Explore -tietokannoissa olevat e-kirjat. E-kirjapalvelut lisenssityypeittäin -taulukosta näet tarkemman tietokantakohtaisen jaottelun.

Vaikka kirja olisi myynnissä e-kirjana esimerkiksi verkkokirjakaupassa, se ei valitettavasti tarkoita että e-kirja olisi aina automaattisesti saatavana myös kirjastokäyttöön. Jos olet valitsemassa kurssillesi uutta kurssikirjaa ja haluat varmistaa onko e-kirja saatavana kirjastokäyttöön, ota yhteyttä osoitteeseen infoservice@uwasa.fi.

Vaasan yliopisto: Jos kurssikirja on saatavana e-kirjana, maksaa yksikkö painetun opettajankappaleen. Opettajankappaleen tilausta varten opettaja ilmoittaa kirjastoon hankintalomakkeen yhteydessä tilauksen hyväksyjän (=tulosyksikön johtajan eli dekaanin) nimen ja päivämäärän. 

Painettu opettajankapple voidaan toimittaa Vaasan yliopiston sisäisessä postissa opettajan työpostilokeroon tai opettaja voi noutaa kirjan Tritoniasta asiakaspalvelun aukioloaikana. Ajantasaiset aukioloajat löytyvät Tritonian kotisivuilta

Jos opettaja haluaa kirjan postilähetyksenä kotiosoitteeseensa, tapahtuu se postiennakolla (käsittelykulut 2 €+ postikulut alkaen 17,90 €). Opettaja maksaa kulut noutaessaan kirjaa postista. Postiennakkoa varten opettaja ilmoittaa kirjastoon osoitteen, puhelinnumeronsa ja s-postiosoitteensa.

Toimitustavasta sovitaan erikseen.

Vaasan yliopisto: Jos tarvitset e-kirjan vain omalle työkoneellesi tai pelkästään yksikön käyttöön, maksaa yksikkö tilauksen ja  e-kirja kannattaa tilata itse suoraan välittäjältä. Kirjaston kautta tilatut e-kirjat tulevat näkyviin kaikille uwasa-käyttäjille Vaasan yliopiston Finnaan.

E-kirjojen käyttöehdot riippuvat kustantajista ja kustantajien asettamien ehtojen mukaan määräytyy esimerkiksi kuinka moni voi lukea kyseistä e-kirjaa samanaikaisesti ja millainen laina-aika e-kirjalla on. Kirjasto ei voi vaikuttaa kustantajien asettamiin käyttöehtoihin. Ota yhteyttä Tritoniaan osoitteeseen infoservice@uwasa.fi, jos haluat tarkistaa jonkin e-kirjan lisenssin. 

Opettajan e-kirjat

Kannettava tietokone ja tabletti, joiden ruuduilla kuva täysistä kirjahyllyistä. Tietokoneen ja tabletin oikealla puolella on kuulokkeet.

by geralt via Pixabay

E-aineistojen käyttöoikeudet

Kirjasto hankkii e-aineistoja sekä FinELibin kautta että suoraan aineistojen toimittajilta. Aineistojen käyttöoikeudet määritellään lisenssisopimuksissa. Käyttö on sallittua opetukseen, opiskeluun ja tutkimukseen, ei kaupallisiin tarkoituksiin. E-kirjojen kohdalla käyttöehdot rajoittavat usein mm. tulostamista, kopiointia, tallentamista ja jakamista. Tarkista tarkemmat käyttöoikeudet aineistojen tiedoista Finnasta tai Libguides-oppaista tai ota yhteyttä kirjastoon!

Finna-hakupalvelu

Hae Finnasta

Finna-hakupalvelu VAMK

Hae Finnasta

Eikö kurssillasi käytössä olevaa kurssikirjaa ole saatavana?

Katso myös

Miten e-kirjat kannattaa linkittää Moodle-kursseille? Millaiset käyttöoikeudet e-aineistoilla on? Mistä löytyy lisää tietoa tekijänoikeuksista? Lue lisää oppaasta!

Saavutettavuusseloste Tillgänglighetsutlåtande