Siirry pääsisältöön
LibGuides

Open access

Julkaisukanavan valinta tieteelliselle artikkelille

Artikkelin julkaisukanavan valintaa tehdessä on tärkeä kiinnittää huomiota erityisesti jos julkaisukanava on ennestään tuntematon. Open Access -lehtien luotettavuutta voidaan arvioida samalla tavalla kuin perinteisiä tieteellisiä julkaisuja. Huomioitavia seikkoja ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Kuinka kustantajan yhteystiedot on ilmoitettu verkkosivuilla
  • Onko julkaisukanavalla ISSN-numero
  • Löytyykö lehden tietoja eri lehtiluetteloista: esim, DOAJ, JuFo
  • Rinnakkaistallentamisen mahdollisuus / embargo
  • Ovatko oman alasi tutkijat julkaisseet ko. lehdessä
  • Jo julkaistujen artikkeleiden laatu ko. lehdessä
  • Lehden vertaisarvointimenettely
  • Lehden toimitusneuvoston kokoonpano
  • Onko lehti indeksoitu oman alansa keskeisiin tietokantoihin (esim. Web of Science ja Scopus

Muista varoa rahastusmielessä liikkeellä olevia huijarikustantamoita.

Think - Check - Submit valaisee selkeällä tavalla kirjoittajan vastuusta aina valita parhaan julkaisukanavan omalle artikkelille. Video aiheesta alla

Rinnakkaisjulkaiseminen

Rinnakkaisjulkaiseminen on avoimen saatavuuden muoto, kun jossain toisessa julkaisukanavassa julkaistu tieteellinen julkaisu tallennetaan yliopiston/korkeakoulun omaan kaikille avoimeen julkaisuarkistoon. Useimmilla korkeakouluilla ja tutkimuslaitoksilla on digitaalinen arkisto. Kansalliskirjasto ylläpitää Theseusta (ammattikorkeakoulujen julkaisut) ja Doriaa (sis. Suomen yliopistojen aineistoja).

Myös tutkimuslaitokset ja rahoittajat suosittelevat tai edellyttävät tutkimuksen avointa julkaisemista, joka lisää tutkimuksen läpinäkyvyyttä, toistettavuutta ja näin ollen myös tutkimuksen luotettavuutta. Esimerkiksi Suomen Akatemia edellyttää tutkijoita mahdollisuuksien mukaan samanaikaisesti rinnakkaistallentamaan Akatemian rahoituksella tehty tutkimus avoimeen julkaisuarkistoon tai tietokantaan.

Rinnakkaisjulkaiseminen on tutkijalle ja organisaatiolle ilmaista ja se täyttää samalla suositukset Open Access -julkaisemisesta tuoden avoimen saatavuuden hyödyt myös tutkimuksen näkyvyyttä, vaikuttavuutta ja arkistointia ajatellen. ROARMAP -tietokannasta on mahdollista selvittää yliopistojen, korkeakoulujen ja rahoittajien OA-linjauksia. The Directory of Open Access Repositories - OpenDOAR -palvelu sisältää hakemiston avoimista julkaisuarkistoista, mm. arXiv.org

 

Sherpa/Romeo logo

SHERPA/RoMEO -palvelusta voi tarkistaa tieteellisten lehden ja kustantajan kannan rinnakkaistallennukseen ja julkaisuarkistojen käyttöön. Ylläpitäjä Nottinghamin yliopisto.

Kustantajien ja lehtien suhtautuminen rinnakkaisjulkaisemiseen on esitetty SHERPA/RoMEO -palvelussa värikoodein:


ROMEO colour - Archiving policy

green - can archive pre-print and post-print or publisher's version/PDF
blue - can archive post-print (ie final draft post-refereeing) or publisher's version/PDF
yellow - can archive pre-print (ie pre-refereeing)
white  - archiving not formally supported


Suurin osa kustantajista (78%) sallii jonkin tason rinnakkaistallentamisen.

Katso myös FinnOA:n rinnakkaistallentamisen muistilista 

Huijarikustantamot

 Joillakin lehdillä voi olla epäilyttävät julkaisumotiivit, jolloin puhutaan huijarikustantamoista tai turhakekustantamoista (vanity publisher, predatory publisher). Huijarikustantamot käyttävät hyväkseen tutkijoita keräämällä rahaa julkaisumaksuilla ilman kunnollista vertaisarviointimenettelyä. Ne roskapostittavat kehukirjeitä suurelle määrälle kirjoittajia siinä toivossa, että saisivat julkaisusta helposti myyntituloja, koska kirjoittaja tekee heille kaiken työn valmiiksi. Artikkelin julkaisukanavan valintaan kannattaa perehtyä erityisen tarkasti, jos julkaisukanava on ennestään itselle tuntematon. Tiedeyhteisö keskustelee kustantamoista ahkerasti myös verkossa ja helpolla Google-haulla kannattaa kartoittaa näitä keskusteluja. Huijarikustantamokeskustelusta katso myös:

Tutkijaverkostoja

Network, share your publications, follow the latest research in your field, maintain your list of publications

Saavutettavuusseloste Tillgänglighetsutlåtande