Skip to Main Content
LibGuides

Viitteidenhallinta

Käytä aina pysyvää tunnistetta, jos mahdollista

Verkkosivut muuttuvat, muuttavat ja katoavat.

Pysyvä tunniste (toiminnallinen tunniste, persistent identifier, PID) viittaa tiettyyn nimenomaiseen dokumenttiin verkko-osoitteesta riippumatta. Pysyvää tunnistetta käyttävä julkaisija on sitoutunut pitämään julkaisunsa saatavilla muutoksista huolimatta. Pysyvä tunniste on keskitetysti rekisteröity. Kun tietty dokumentti halutaan käyttöön, pysyvä tunniste muunnetaan verkko-osoitteeksi, josta dokumentti noudetaan.

Pysyviä tunnisteita ovat:

  • DOI - Digital Object Identifier: Usein kaupallisilla kustantajilla käytössä oleva, handleen perustuva tunniste.
  • Handle: Käytössä joissain julkaisuarkistoissa.
  • URN - Uniform Resource Name: Kansalliskirjaston myöntämä tunniste, löydät esimerkkejä Osuvasta, Theseuksesta ja Doriasta.
  • ARK - Archival Resource Key (harvinaisempi)
  • PURL - Persistent URL (harvinaisempi)

Pysyvä tunniste kirjoitetaan yleensä verkkolinkkinä, esimerkiksi

DOI
Handle  
URN
https://doi.org/10.1007/978-3-658-15220-8_18
http://hdl.handle.net/10315/30105
http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-2011110911650

Lisää tietoa pysyvistä tunnisteista

Jos pysyvää tunnistetta ei ole

Harkitse tarkasti, voitko käyttää verkkosivua lähteenä. Sivun arkistointi ei aina onnistu, ja jos sivu on dynaamisesti muuttuva, esimerkiksi uutissivusto, voi sen sisältö olla täysin eri tekstisi ilmestyessä, kuin siihen viitatessasi. Pahimmassa tapauksessa sivu on jo siihen mennessä täysin kadonnut.

Sosiaalisessa mediassa yksityisyysasetukset voivat estää viitteen tekemisen. Suoratoistopalvelussa esteenä saattavat olla maakohtaiset tai ajalliset rajoitukset.

Koska kaikilla julkaisuilla, korkeakouluilla ja yksiköillä on omat julkaisuohjeensa, niin tässä oppaassa ei ole esimerkkejä viittausmerkinnöistä. Voit tarkistaa viitteiden merkintätavan julkaisijan tai korkeakoulusi kirjoitusohjeista.

Peruselementit ovat kuitenkin löydettävissä lähes jokaisesta aineistosta. Tekijä voi olla kirjan tai artikkelin kirjoittaja, kirjan toimittaja, elokuvan ohjaaja, Youtube-kanava tms. Artikkeli, postaus, video voi olla kirjassa, lehdessä tai sivustolla.

Saavutettavuusseloste Tillgänglighetsutlåtande