Öppen utbildning (open education) handlar om att öka den breda allmänhetens och olika målgruppers tillträde till och medverkan i lärande genom att sänka hinder och istället öka tillgängligheten och utbudet av lärresurser.
Detta gör undervisningen, lärandet, informationsproduktionen, medskapandet och spridningsmöjligheterna mera mångsidiga - och kombinerar på så vis formellt och informellt lärande.
Öppna lärresurser (Open Educational Resources, OER) är material och information - i vilket format som helst och som kan användas med vilka verktyg som helst - som är utformade i undervisnings- och utbildningssyfte.
Öppna lärmetoder (Open Educational Practices) är tillvägagångssätt som gör lärande och undervisning transparenta, och möjliga att sprida och vidareutveckla. Sådana metoder är exempelvis:
Biblioteket för öppna lärresurser är en tjänst som tillhandahålls av Undervisnings- och kulturministeriet och Utbildningsstyrelsen. I tjänsten samlas öppna lärresurser för alla utbildningsnivåer
Biblioteket för öppna lärresurser syftar till att främja användningen av de öppna materialen så att lärresurser ges synlighet.
Image: Wikipedia CC BY-SA 3.0
Använd
Sök öppet material som stöder din undervisning.
Evaluera
Evaluera om det är möjligt att ta ibruk materialet. Är materialet öppet licensierat? Vilken typ av fortsatta rättigheter tillåter licensen?
Kopiera
Kopiera materialet till dig själv.
Spara och dela
Ta tillvara materialets utgivningsadress, författarens namn eller signatur samt den exakta licensen.
Beakta
Vid bearbetningen och vidareutvecklingen av materialet är det viktigt att beakta villkoren för de olika CC-licenserna.
Använd och hänvisa
Vid användning av materialet, uppge källa, författare och licens.
När du hänvisar till materialet, länka referensen till materialets ursprungliga adress. Använd alltid materialets permanenta webbadress (DOI, URN eller handle) om möjligt. På så sätt säkerställer du att länkarna är beständiga.
Länka CC-licensen till den officiella beskrivningen av licensen.
Genom att lagra dina lärresurser Biblioteket för öppna lärresurser behöver man inte oroa sig för vem som ansvarar för att materialet kan användas ännu långt efter projektet avslutats, såväl inom din egen högskola som andra högskolor och även utanför. Syftet med biblioteket är att göra det så enkelt som möjligt för lärare, studerande och vanliga medborgare att hitta öppna lärresurser.