Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
LibGuides

Julkaiseminen Vaasan yliopiston sarjoissa: Tarkemmin artikkeleiden uudelleenjulkaisuluvista

Julkaisuohjeet Vaasan yliopiston sarjoihin Acta Wasaensia, Vaasan yliopiston tutkimuksia ja Vaasan yliopiston raportteja.

Creative Commons

Pelkkä avoin julkaiseminen ei tarkoita sitä, että artikkelia saa käyttää vapaasti, vaan se on edelleen tekijänoikeuksien alainen teos. Julkaisija voi kuitenkin antaa lukijalle erilaisia oikeuksia käyttämällä Creative Commons -lisenssiä. Jos artikkelilla on mikä tahansa CC-lisenssi, sen voi lisätä artikkeliväitöskirjan osaksi ilman erillistä luvan pyytämistä.

 

Uudelleenjulkaisuluvat tulee toimittaa muun materiaalin ohessa julkaisuprosessiin.

Huomaa, että joidenkin artikkeleiden uudelleenjulkaisulupa saattaa olla maksullinen tai sen verkkojulkaisua koskee embargo-aika.

Artikkelin tekstin lisäksi erilaisten tekijänoikeuksien ja lisenssien alaisena saattaa olla julkaistun artikkelin ulkoasu. Paras vaihtoehto on käyttää viimeisintä versiota ilman julkaisijan taittoa (post-print, AAM, final draft). Jos kustantaja antaa luvan käyttää julkaistua artikkelia, huolehdi siitä, että toimitat julkaisupalveluille tiedoston, johon fontti on upotettu (embedded fonts).

Isompien julkaisijoiden automaattiset luvat

Jos käytät näitä lupaehtoja, ilmoita se julkaisupalveluille, eikä mitään tarvitse lähettää. Mikäli sinulla on näistä poikkeava lupa, lähetä se julkaisupalveluille.

Isommat julkaisijat ja RightsLink

Seuraa oman artikkelisi linkeistä esimerkiksi "Reprints & Permissions" tai "Get Permissions" -linkkejä. Pääset sitä kautta RightsLink-sivulle, jolla syötät tarvittavat tiedot. RightsLinkin antama lupa saattaa olla mitä tahansa parin rivin ilmoituksesta siitä, että voit käyttää artikkelia kuten haluat monisivuiseen tarkasti eriteltyyn lupatekstiin. RightsLink on käytössä esimerkiksi Springerin, Taylor & Francisin ja Wileyn julkaisuilla.

Pienemmät julkaisijat

Löytyykö kustantajan tiedoista artikkelien uudelleenjulkaisuun tarvittavat tiedot? Lähetä linkki julkaisupalveluille.

Tarkista allekirjoittamasi julkaisusopimus. Luovutatko siinä tekijänoikeudet julkaisijalle? Siinä tapauksessa joudut pyytämään uudelleenjulkaisulupaa.

Esimerkki uudelleenjulkaisulupapyynnöstä sähköpostitse

Dear Editor,

I have published (together with XX) the below article/paper as a part of your journal/conference proceedings/? in 20XX.

I’m asking your permission to republish/reuse my/our article in my doctoral dissertation, in both the digital and print version? The article in question is "NAME OF THE ARTICLE", author/s First Name Surname (and First name Surname).

Saavutettavuusseloste Tillgänglighetsutlåtande