Skip to main content
LibGuides

Kokoelmat: Suomenruotsalainen koulukirjakokoelma

Koulukirjakokoelma

Tritonialla on laaja kokoelma suomenruotsalaisia koulukirjoja. Koulukirjat jaetaan suomenruotsalaiseen koulukirjakokoelmaan (v. 1960 ja sen jälkeen painetut kirjat) ja historialliseen koulukirjakokoelmaan. Valtaosaa historiallisista koulukirjoista ei ole vielä luetteloitu. Ota yhteyttä spec@tritonia.fi, jos sinulla on kysyttävää kokoelmista!  

Suomenruotsalainen koulukirjakokoelma (1960-)

Suomenruotsalaiseen koulukirjakokoelmaan sisältyy lähinnä suomenruotsalaisen peruskoulutuksen ja lukion oppimateriaalia 1960-luvulta nykypäivään asti. Kokoelma palvelee ensisijaisesti Åbo Akademin ruotsinkielistä opettajankoulutusta, mutta kirjat ovat kaikkien lainattavissa. Kokoelma perustuu Kustantamo S&S:n ja Kustannusosakeyhtiö Otavan jatkuviin lahjoituksiin ja se koostuu teoriakirjoista, harjoituskirjoista, opettajan aineistoista sekä muusta aineistosta. Jokaisesta nimekkeestä löytyy 1-2 nidettä. Kokoelmaan kuuluu myös Schildts förlags Ab:n oppimateriaaliarkisto, Svenskfinlands läromedelscenterin kirjoja (Kouluhallituksen hyväksymiä oppimateriaaleja lausuntoineen), Lärum-kustantamon lahjoittamia selkokielisiä oppikirjoja sekä muita hankintoja. Kokoelman luettelointi on toteutettu Svenska kulturfondenin hankerahoituksella.

Löydä Finnasta:

 • Hae hyllypaikalla SB. Jos etsit tietyn kouluaineen kirjoja, voit rajata tarkennettua hakua kirjoittamalla esim. SB MODERSMÅL tai SB FINSKA sekä valitsemalla Hyllypaikka-kentän. Selkokieliset kirjat löytyvät hakusanalla selkokirjat.
 • Voit myös hakea YSAn asiasanoilla. Kolmea asiasanaryhmää on käytetty:
  • Kouluaine: matematiikka, biologia, musiikki jne.
  • Kouluasteet: peruskoulun ala-aste, peruskoulun yläaste, lukio.
  • Oppikirjan tyyppi: lukukirjat (koulukirjat), harjoituskirjat, oppikirjat, opettajan aineistot.
   • Esimerkki:
    Jos etsit peruskoulun ala-asteella käytettyjä suomen kielen harjoituskirjoja, hae Finnassa hakusanoilla "harjoituskirjat", "suomen kieli" ja "peruskoulun ala-aste" ja tee aihehaku.
 • Kouluhallituksen lausunto kuuluu moniin vanhempiin kirjoihin (n. 1960-1990-luvuilta). Mikäli kirjasta löytyy lausunto, hakutulosten kommenttikentässä lukee "Utlåtande + päivämäärä". Lausunnot säilytetään arkistossa ja ne tilataan ottamalla yhteyttä ped@tritonia.fi.

Sijainti ja laina-aika: Tritonia, 1. kerros, ED-kokoelma. Hyllyluokka on SB ja kirjat on sijoitettu hyllyihin kouluaineen mukaisesti. Laina-aika on 28 päivää.

Historiallinen koulukirjakokoelma (-1960)

Historiallinen koulukirjakokoelma koostuu vanhemmista oppikirjoista (1800-luvun puolivälistä vuoteen 1960 asti). Kirjat ovat peräisin Suomen ruotsinkielisistä kansakouluista sekä Ekenäs seminariumin ja Nykarleby seminariumin kirjastoista. Kokoelmaan kuuluu myös yksityisten henkilöiden lahjoituksia. Kokoelman luettelointi on meneillään, mutta valtaosaa kirjoista ei ole vielä luetteloitu. Tritonian muihin erikoiskokoelmiin kuuluu myös muutamia vanhempia koulukirjoja (Vasa lyceumin kirjasto, Tyttökoulu ja Vaasan lyseon kirjasto). Monissa vanhemmissa kirjoissa (erityisesti 1800-luvulta) on edellisen omistajan nimikirjoitus sekä vuosiluku. Nämä tiedot löytyvät klikkaamalla Finnassa Luettelointitiedot-välilehteä. 

Löydä Finnasta:

Sijainti ja laina-aika: Suljettu kokoelma Tritonian 1. kerroksessa (K114), joitakin kirjoja saa kotilainaan ja joitakin lukusalilainaan.